Poesicirkel för unga blev till bok

Poesicirkel för unga blev till bok

Oavsett var vi kommer ifrån bär vi alla på ärr av olika slag. I boken ”Ärren”, utgiven av Ibn Rushd Studieförbund i samarbete med Sundsvalls kommun, samlas dikter av tio unga människor med en gemensam passion: skrivandet.

De skriver om kärlek. Om döden. Om havet. Om krig. De tio unga poeterna som medverkar i ”Ärren” är mellan 13 och 25 år gamla och kommer från skilda håll. Några har skrivit så länge de kan minnas, andra har nyss fattat pennan.

Titeln ”Ärren” håller deras dikter samman.

– Jag blev väldigt berörd när jag läste igenom hela boken för första gången. Även om vi är olika så passar allt in under titeln ”Ärren”, det tycker jag är så fint, säger Jasmin Khwaiter, en av de tio poeterna.

Det var förra hösten som inbjudan till poesicirkeln i Sundsvall gick ut. Jasmin, som var bekant med Ibn Rushd sedan tidigare, nappade direkt.

– Eftersom jag tycker om att skriva verkade det vara ett roligt projekt, säger hon.

Den etablerade poeten och skådespelaren Iso Porovic har hållit i trådarna under cirkelns gång. Föreläsningar om poesins former och förutsättningar har följts av individuella arbetsprocesser där Iso Porovic har coachat de unga deltagarna.

– För mig är det nog det som varit det allra mest givande, säger Christine Persson, en annan av de unga poeterna.

”Ärren” är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Ibn Rushd och Sundsvalls kommun. Föregångaren, ”Jag. Det blir ofta att man hittar kludd i mina skrivböcker”, kom ut våren 2016 i samband med att en utställning med samma namn visades på Sundsvalls museum. I den boken svarar 32 ungdomar på frågan ”Vem är jag?” med hjälp av text, måleri eller både och.

– Den blev väldigt uppskattad, verkligen en succé. Därför bestämde vi oss för att fortsätta på samma spår, säger Maha Alhaddad, verksamhetsledare på Ibn Rushd Distrikt norra.

Diktsamlingen ”Ärren” går nu att köpa genom distriktet, och den kostar bara 30 kronor. Sju av de tio poeterna läste sina dikter inför publik när boken släpptes, däribland Jasmin Khwaiter och Christine Persson. Poesicirkeln beskrivs överlag som mycket lyckad – och det verkar som att den kan komma att få ringar på vattnet.

– Jag har absolut fått mersmak på att bli publicerad, säger Jasmin Khwaiter.

Text: Hanna Svensson
Foto: Maha Alhaddad

You might also like

Srebrenicas offer hedras i Sundsvall

Ibn Rushd Studieförbund, distrikt Norra kommer att hedra de som föll offer för folkmordet i Srebrenica, det största massmordet i Europas historia efter andra världskriget. Detta genom att sälja Srebrenicas

Studieförbunden får nya uppdrag av regeringen

Nästa år får studieförbunden två nya uppdrag, vid sidan av det arbete som redan görs inom den fria folkbildningen. Regeringen ger studieförbunden 30 miljoner kronor för att bedriva studiemotiverande och

Örebro Moské utsatt för misstänkt brandattentat

Tidigt på morgonen den 26 september brann Örebro Moskén i Vivalla upp. Polisen rubricerar attentatet inledningsvis som mordbrand. Lyckligtvis kom ingen person till skada, men större delen av moskén är