Basket och hijab – en omöjlig kombination?

Basket och hijab – en omöjlig kombination?

(I senaste numret av Kupolen intervjuade vi Noha Berhan som har valt att ta på sig hijab, men med nuvarande regelverk är det förbjudet att bära hijab på elitnivå, idag kom beskedet: Noha får spela basket i hijab, läs mer om beskedet här!).

Här är hela intervjun med Noah Berhan 

Noha Berhan har spelat basket större delen av sitt liv. Nu har hon valt att ta på sig hijab. Med nuvarande regelverk är det förbjudet att bära hijab på elitnivå.

Det var när Noha Berhan skulle utbilda sig till basketdomare som hon såg regeln att det inte var tillåtet att bära huvudbonad. Hon säger att det nästan känns overkligt att hon ska behöva söka dispens för att få utöva sporten hon älskar. Innan har hon alltid känt att basket har välkomnat alla oavsett religion och bakgrund.
– Jag har ändå fått mycket stöd av laget och mina coacher, som hjälpte mig att söka dispens. Nästa år hoppas jag på att regeln är helt borttagen, säger Noha Berhan.
Nu har hon kontakt med andra basketspelare i internationella ligor som också vill åstadkomma en förändring.
Internationella basketförbundet, FIBA, ser huvudbonader i basket som en säkerhetsrisk. Just nu pågår dock en två år lång testperiod där hijab är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå i Sverige, men alltså inte på elitnivå. I år ska testperioden utvärderas.
– Jag har pratat med Indira Kaljo, som spelar basket på elitnivå. Hon driver ett internationellt nätverk för att få bort förbudet helt och hållet. Jag tycker att det ser positivt ut och jag tror att det är en fråga om tid innan de tar bort förbudet.
Vad tänker du om att hijab beskrivs som ”säkerhetsrisk”?
– Jag tycker det är jättekonstigt och håller absolut inte med. Jag använder ett speciellt tyg i min hijab som gör att jag inte behöver använda nålar. En större säkerhetsrisk är väl att man kan bli dragen i håret om man inte har hijab. Det vet jag eftersom jag spelat basket både med och utan hijab.
I fotboll är hijab numera tillåtet på alla nivåer. Det var förbjudet fram till 2012, sen tilläts det under en testperiod. 2014 lyftes förbudet helt. I handboll är hijab tillåtet på alla nivåer om de är gjorda i ”mjukt, tänjbart material”. I ishockey finns inget förbud specificerat.
Noha Berhan blev inte uttagen att spela i kvalet det här året. Trots allt är hon ändå taggad inför nästa säsong.
– Vi är många bra i laget och alla kan ju inte spela. Jag hoppas på nästa år. Att jag får spela och att jag slipper söka dispens.

Text: Hanna Stefansson

Andra artiklar

Ibn Rushd välkomnar Alve Högman, ny förbundschef

Alve Högman kommer senast från en anställning som rektor och chef vid Stadsmissionens Folkhögskola respektive Yrkeshögskola i Stockholm och kommer i augusti att ta över uppdraget som förbundschef för Ibn

Med anledning av MSB:s senaste rapport

Detta brev har skickats till Dan Eliasson och Anneli Bergholm Söder, generaldirektör respektive avdelningschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med anledning av rapporten “Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext” som

Handlingskraft för en ljusare framtid

De tidiga, socialt förebyggande insatserna spelar en avgörande roll i kampen mot våldsbejakande extremism. På den övertygelsen vilar projektet ”Civilsamhälle för tillit och demokrati”. Inom ramen för projektet släpps nu