Basket och hijab – en omöjlig kombination?

Basket och hijab – en omöjlig kombination?

(I senaste numret av Kupolen intervjuade vi Noha Berhan som har valt att ta på sig hijab, men med nuvarande regelverk är det förbjudet att bära hijab på elitnivå, idag kom beskedet: Noha får spela basket i hijab, läs mer om beskedet här!).

Här är hela intervjun med Noah Berhan 

Noha Berhan har spelat basket större delen av sitt liv. Nu har hon valt att ta på sig hijab. Med nuvarande regelverk är det förbjudet att bära hijab på elitnivå.

Det var när Noha Berhan skulle utbilda sig till basketdomare som hon såg regeln att det inte var tillåtet att bära huvudbonad. Hon säger att det nästan känns overkligt att hon ska behöva söka dispens för att få utöva sporten hon älskar. Innan har hon alltid känt att basket har välkomnat alla oavsett religion och bakgrund.
– Jag har ändå fått mycket stöd av laget och mina coacher, som hjälpte mig att söka dispens. Nästa år hoppas jag på att regeln är helt borttagen, säger Noha Berhan.
Nu har hon kontakt med andra basketspelare i internationella ligor som också vill åstadkomma en förändring.
Internationella basketförbundet, FIBA, ser huvudbonader i basket som en säkerhetsrisk. Just nu pågår dock en två år lång testperiod där hijab är tillåtet på ungdoms- och distriktsnivå i Sverige, men alltså inte på elitnivå. I år ska testperioden utvärderas.
– Jag har pratat med Indira Kaljo, som spelar basket på elitnivå. Hon driver ett internationellt nätverk för att få bort förbudet helt och hållet. Jag tycker att det ser positivt ut och jag tror att det är en fråga om tid innan de tar bort förbudet.
Vad tänker du om att hijab beskrivs som ”säkerhetsrisk”?
– Jag tycker det är jättekonstigt och håller absolut inte med. Jag använder ett speciellt tyg i min hijab som gör att jag inte behöver använda nålar. En större säkerhetsrisk är väl att man kan bli dragen i håret om man inte har hijab. Det vet jag eftersom jag spelat basket både med och utan hijab.
I fotboll är hijab numera tillåtet på alla nivåer. Det var förbjudet fram till 2012, sen tilläts det under en testperiod. 2014 lyftes förbudet helt. I handboll är hijab tillåtet på alla nivåer om de är gjorda i ”mjukt, tänjbart material”. I ishockey finns inget förbud specificerat.
Noha Berhan blev inte uttagen att spela i kvalet det här året. Trots allt är hon ändå taggad inför nästa säsong.
– Vi är många bra i laget och alla kan ju inte spela. Jag hoppas på nästa år. Att jag får spela och att jag slipper söka dispens.

Text: Hanna Stefansson

Andra artiklar

Följ med Ibn Rushd till Bosnien 4-7 september

Den 4-7 september är det dags för årets viktigaste resa. Följ med Ibn Rushd till Bosnien, lär dig mer om folkmordet och för kunskapen vidare. Vad går resan ut på?

Uppskattat sommarläger i Avesta

En välgörenhetsgala, baktävlingar, studiecirklar och en fotbollsturnering var några av de aktiviteter som erbjöds under årets eritreanska sommarläger utanför Avesta. Drygt 400 deltagare samlades på Sjöviks folkhögskola mellan 29 juli

Om folkbildning då och nu i nya Kupolen

Årets sista nummer av tidskriften Kupolen är här! Det har gått tio år sedan Ibn Rushd blev ett självständigt studieförbund och vi passar på att blicka både framåt och bakåt.