
De gör succé i sociala medier
Nästan en timme om dagen – så mycket tid lägger många av oss på sociala medier. Kanske scrollar vi igenom Instagram, uppdaterar Facebook eller kollar in vad våra favoritbloggare köpt för nya kläder. Sociala medier är en snabb väg till underhållning men kan också vara ett sätt att nå ut till många och skapa förändring. Möt tre unga muslimer som använder sociala medier för att inspirera och starta dialog.
Mariam vill inspirera kvinnor att vara sig själva
För att lyckas måste du våga tro på dig själv och inte vara rädd att testa nya saker. Det menar krönikören, lärarstudenten och influencern Mariam Moufid. År 2015 hamnade hon på plats 28 på Nyheter24:s lista över Sveriges 100 mäktigaste unga och hennes modeinriktade Instagramkonto hijabmuslim har nästan en miljon följare.
Själv beskriver Mariam hijabmuslim som ett unikt konto som inte följer normen.
– Jag startade kontot mest för min egen skull då det var svårt för mig att hitta moderna och fina täckande kläder. Jag anade att många beslöjade tjejer hade samma svårigheter. Responsen ökade hela tiden och mitt konto började växa, berättar hon.
Mariam är glad att hennes bilder inspirerat många att hitta sin egen stil. Kontakten med följarna är viktig för henne – utan deras respons minskar möjligheterna att utvecklas. Därför är hon noga med att försöka hålla sina följare aktiva genom att inspirera på många olika sätt.
– När jag började med kontot var det inte så många konkurrenter som hade likadana konton som jag. Jag var en av de första som hade ett sådant inspirationskonto och på så sätt har mitt konto växt och samtidigt hjälpt andra bloggerskor att växa, säger hon.
Tack vare sina många följare får Mariam många förfrågningar från sponsorer som vill att hon ska tipsa om deras produkter eller tjänster. Även om det är lätt att lockas av pengar och kända märken är Mariam noggrann med vilka hon jobbar med.
– Jag väljer sponsorer som mitt konto och mina följare kan gynnas av och bli inspirerade av, och som har bra kvalitet, säger hon.
Som alla med populära konton får Mariam också en del hatiska kommentarer. Hon försöker att inte låta sig påverkas, utan väljer i stället att radera kommentarerna och fortsätta inspirera. Hon vill inte låta sig påverka av framgångens baksidor. I stället har hon ett tydligt mål som hon strävar mot:
– Jag vill uppmana kvinnor att våga vara sig själva och klä sig som de vill och inte som andra vill!
Diyari använder humor för att starta dialog
Med över trettiotusen följare på Facebooksidan Halal Komedi skapar Diyari Mahmoud humor av de vanligaste fördomarna kring muslimer och islam.
I korta filmklipp skildrar han olika situationer med ambitionen att skapa igenkänning bland såväl muslimer som icke-muslimer. Genom skrattet hoppas han öppna upp för dialog om de olikheter och missförstånd som ibland uppstår mellan muslimer och icke-muslimer.
– Jag tror kanske att många känner igen sig. Både när det gäller situationer man upplevt och situationer man själv orsakat. Jag började med mina sketcher för att jag ville beröra den okunskap som finns, berättar Diyari.
Idén till sitt första filmklipp fick han under ramadan 2017 då han fick frågor av sina kollegor om varför han inte följde med ut och åt lunch. Han har sedan dess producerat runt 50 klipp. De handlar om allt ifrån att vara muslim när det vankas julbord till polisförhör med potentiella terrorister.
Diyaris mest populära klipp har cirka trehundra tusen visningar och handlar om Islamofobil – ett låtsaspiller mot islamofobiska symptom som tagits fram av studieförbundet Ibn Rushd.
Den stereotypa karaktären Bosse återkommer i många av klippen. Han är en karikatyr av en svensk medelålders man med många fördomar om muslimer och muslimska traditioner. Diyari säger sig ha träffat många som Bosse, som saknar kunskap och som därför agerar sårande och rasistiskt.
Att filma, redigera och sprida sin humor har blivit en tidskrävande hobby för Diyari som till vardags jobbar som elkraftingenjör på Tekniska verken i Linköping. Belöningen får han i form av positiva kommentarer från sina följare som ivrigt inväntar varje nytt klipp. Under Muslimska familjedagarna i april gjorde han även sitt första standup-framträdande.
Det händer att Diyari får negativa kommentarer från personer som missförstått hans budskap eller inte tycker om hans sätt att använda sig av stereotyper. Detta var något Diyari räknade med när han började göra videos. Han menar att humor är subjektivt och att alla har olika smak.
– Man kan inte behaga alla, och jag får mycket bra respons också, säger han.
Diyari spelar alla roller själv i videoklippen. Tre till fyra timmar i veckan går åt till att producera dem, och det är väl spenderad tid för Diyari. Hobbyn är för honom ett sätt att släppa alla tankar på jobbet och den vardagliga stressen, berättar han.
– Jag får göra något jag tycker är kul samtidigt som jag har hittat en kanal för att uttrycka mina åsikter. Jag tjänar för tillfället inga pengar på detta och all utrustning har jag bekostat själv. Ambitionen har inte varit att tjäna pengar. Men för att en dag kunna ta Halal Komedi till nästa nivå kommer det att krävas mer resurser.
Imans moderna hijab gör succé över hela världen
När Iman Aldebe under ett sabbatsår från sina studier sökte arbete märkte hon att det faktum att hon bar hijab gjorde det svårare för henne att få anställning. Iman, som alltid varit duktig på att designa kläder och sy, började fundera över ett sätt att modernisera det muslimska modet för kvinnor i väst.
– Många kvinnor i slöja i början av 2000-talet hade väldigt svårt att få ett jobb. Särskilt efter 11 september var muslimer generellt utsatta. Jag blev orolig att muslimer skulle hamna i ett undersamhälle och var tvungen att agera för att motverka utanförskap, säger hon.
Nu är Iman Aldebe en världskänd designer. Hon har utformat hijabs för flera yrkesgrupper, såsom polisen, militären, brandförsvaret och sjukhuspersonal. Imans version av hijaben påminner om en turban och dess vackra utformning har gjort den populär i flera länder.
Iman själv beskriver sin design som nytänkande och lösningsinriktad. Att göra skillnad på riktigt är det som driver henne framåt och får hennes kreativitet att flöda, berättar hon.
– Jag har aldrig haft motivation till att enbart designa vackra kläder, slöjor och turbaner utan jag får motivation och känner mig som mest kreativ när jag synliggör den muslimska kvinnan och underlättar för henne i hennes vardag. Det gör jag genom yrkesslöjor och yrkesplagg, praktiska slöjor och turbaner samt festkläder som är anpassade efter de muslimska religiösa koderna.
Samtidigt som Iman fått mycket uppskattning för det hon gör har hon fått ta emot kritik av både muslimer och svenska nationalister.
– Mina damkollektioner, slöjor, turbaner och arbetskläder har väckt både positiva och negativa reaktioner. Något rätt måste jag ju ha gjort i och med att det har väckt så starka reaktioner? Många av dem som kritiserat mitt skapande är i dag mina kunder. Jag tror att det alltid är svårt för den som banar vägen för något nytt. Det tar tid för människor att acceptera förändringar, säger hon.
Kritiken har inte stoppat Iman från att göra det hon tror på. I stället har hon försökt omge sig med människor som uppskattar att se människor växa och som ger henne positiv energi. Konstruktiv kritik tycker hon om, säger hon, men hatet tar hon inte till sig av.
– Jag har rätt mycket skinn på näsan. Går hat och hot för långt polisanmäler jag trollen, och det är mest för att de inte ska kunna gå på någon annan lika hårt. Det är inte många som klarar av en så stark påfrestning som det innebär att vara en offentlig person i ropet.
Iman gör även sin röst hörd genom att blogga om sina erfarenheter som ung, muslimsk kvinna i karriären. Bloggandet har öppnat dörrar och spelat stor roll för hennes personliga framgångar, menar hon.
– I dag gäller mottot “syns man inte så finns man inte”. Det spelar ingen roll hur skicklig man är i sitt yrke eller hur bra ens CV är om man inte vågar synas och höras i sina egna sociala kanaler för att marknadsföra sig själv som person och sitt varumärke.
Personligt utformade bloggar, instagramkonton och liknande kanaler är enligt Iman det som lockar till sig flest följare.
– Folk vill veta mer om personen bakom varumärket. I dag är man inte ute på hemsidor utan man läser bloggar, lyssnar på poddar och följer inlägg i det virtuella sociala flödet.
En annan aspekt av Imans bloggande är att hon vill föra fram muslimska kvinnors röst och lyfta fram en positiv bild av muslimer och islam. Ibland deltar hon även i debatter.
– Jag tror att som muslim i väst är det en av de viktigaste uppgifterna: att lyfta fram andra muslimer i positiva sammanhang, hålla ihop och försöka motverka det hårda klimat som i dag råder mot den muslimska minoriteten som ständigt målas upp som ett hot mot västvärlden. Men jag kan inte stå för den förändringen ensam, utan fler muslimska röster måste samarbeta för att göra skillnad på riktigt för i dag, i morgon och för all framtid.
Text: Elsa Stålner
Foto: Privat
Mariam på Instagram: hijabmuslim
Diyari på Facebook: Halal Komedi
Imans blogg: www.imanaldebe.com
Fakta: Så använder vi sociala medier
81 procent av de svenskar som använder internet använder också sociala medier. 73 procent använder Facebook, 53 procent Instagram, 33 procent Snapchat och 25 procent Twitter. Skillnaderna är stora mellan olika grupper – i åldersgruppen 16-35 år är det exempelvis 92,5 procent som använder Facebook. På Snapchat dominerar i stället de allra yngsta. 91 procent av 12-15-åringarna använder detta sociala nätverk dagligen. Källa: ”Svenskarna och internet 2017”, Internetstiftelsen i Sverige.
Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 2/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!