Ibn Rushd ger stöd till prisbelönt interreligiöst projekt

Ibn Rushd ger stöd till prisbelönt interreligiöst projekt

Ibn Rushd Studieförbund har ingått samarbetsavtal med Amanah, ett prisbelönt projekt som jobbar för att skapa tilltro och dialog mellan muslimer och judar.

Amanah grundades 2017 av en muslimsk imam och en judisk rabbin i Malmö. Organisationen anordnar bland annat kulturevenemang och interreligiösa möten där teman och texter diskuteras av deltagare från båda religionerna. Amanah är också ute i Malmöskolor och diskuterar kultur och identitet med eleverna, med målet att främja relationer präglade av tillit mellan olika grupper.

För sitt arbete belönades Amanah med Malmö Stads pris för mänskliga rättigheter 2019.

Ibn Rushds projektledare Andreas Hasslert var privat delaktig i processen med att bilda Amanah. Studieförbundet har därefter bidragit till organisationens verksamhet på olika sätt. Nu har även ett officiellt samarbetsavtal mellan Ibn Rushd och Amanah skrivits under.

För Amanahs del innebär detta att verksamheten kan spridas till fler föreningar. Tidigare har de muslimska föreningarna inom Amanah alla varit församlingar kopplade till Malmös muslimska nätverk. Med Ibn Rushd som samarbetspartner blir det lättare att nå även andra typer av föreningar med muslimsk tillhörighet, så som kulturföreningar.

– Amanah är en mycket lovvärd och fin organisation som arbetar för att motverka islamofobi och antisemitism. Vi är glada av att vara del av Amanahs viktiga arbete för alla människors lika värde, säger Malin Novén, distriktschef vid Ibn Rushd Södra.

Bildtext: Imam Salahuddin Barakat, Ibn Rushds verksamhetsutvecklare Andreas Hasslert och rabbin Moshe-David Hacohen vid utdelningen av Malmö Stads pris för mänskliga rättigheter 2019. 

Andra artiklar

Starta en cirkel

Är ni är några personer som träffas regelbundet eller är verksamma inom en förening? Vill ni få nya kunskaper eller utveckla ett intresse? Starta en studiecirkel tillsammans! Vi på Ibn Rushd hjälper er

Handlingskraft för en ljusare framtid

De tidiga, socialt förebyggande insatserna spelar en avgörande roll i kampen mot våldsbejakande extremism. På den övertygelsen vilar projektet ”Civilsamhälle för tillit och demokrati”. Inom ramen för projektet släpps nu

Information med anledning av covid-19

Att fortsätta folkbilda är viktigt både för vår hälsa som individer och för samhället i stort. Dock ska vi självklart göra rimlighetsbedömningar utifrån rådande situation med covid-19. Därför har vi