
Nätverk mellan shia och sunni efter koranbränningar
Koranbränningen i Malmö den 28 augusti rörde upp känslor av rädsla, uppgivenhet och frustration. Men en positiv sak har också följt i dess spår: sunni- och shiaföreningar har enats om att kämpa tillsammans.
Studieförbundet Ibn Rushd jobbar bland annat för att skapa gemenskap mellan de två grenarna inom islam, shia och sunni. Ett uttalat mål är att få till samarbete med fler shia-föreningar.
Det målet har man lyckats bra med i Ibn Rushds södra distrikt (Skåne och Blekinge) där man anordnar cirklar och andra arrangemang i samarbete med en handfull shia-föreningar.
— Efter koranbränningen i Malmö kontaktade några av dessa föreningar mig för att de behövde lokal till ett möte om det som inträffat. Jag visste att representanter för några sunniföreningar skulle träffas samma dag, så jag föreslog ett gemensamt möte, säger Romadane Bouassaidi, studiekonsulent på Ibn Rushd Södra.
17 föreningar samarbetar
Mötet har resulterat i ett nätverk mellan shia- och sunnimuslimer, bestående av 17 olika muslimska föreningar från båda riktningarna. Tillsammans har de bestämt sig för att skapa mer uppmärksamhet kring frågan om yttrandefrihet kontra hets mot folkgrupp. Man vill försöka påverka myndigheter och beslutsfattare.
— Nätverket vill ha ett tydligt svar från myndigheterna på var gränsen går mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp. I dag är det otydligt, och många personer blir lidande när provokatörer testar gränserna, säger Romadane Boussaidi.
Tar avstånd från våld
Inom nätverket har man också diskuterat de kravaller som uppstod i Rosengård på kvällen efter koranbränningarna.
— Att möta provokationer med våld är något som vi alla helt tar avstånd från. Inom nätverket förordar vi en fredlig väg. Polisen ska sköta ordningsfrågan, säger Romadane Boussaidi, som betonar att den stora massan muslimer håller med honom.
— Och vi ska inte glömma att det finns positiva krafter. Direkt efter kravallerna började exempelvis ungdomar i Rosengård att på eget initiativ städa upp efter dem som hade förstört i deras stadsdel, säger Romadane Boussadi.
Fotnot: Bilden på Romadane Boussaidi är tagen i ett annat sammanhang.