Nytt år och folkbildningen fortsätter

Nytt år och folkbildningen fortsätter

Norra distrikt

Folkbildning har alltid varit en naturlig del av det Norrländska sättet att tillföra och överföra kunskap från en generation till en annan samt bevara den Norrländska traditionen. På samma sätt ser Ibn Rushd att folkbildning är en extremt viktig del av integration, utveckling, allmänbildning och inte minst demokrati. Av ovannämnd anledning kommer Ibn Rushd fortsätta att bedriva folkbildning vars syfte är att höja den allmänna kunskapsnivån, vara en aktiv part i det svenska integrationsarbetet samt stärka den svenskmuslimska identiteten. Varje år ökar efterfrågan på den folkbildning som Ibn Rushd arrangerar, där vi tillsammans med våra medlemsföreningar når ut till en målgrupp som. Under 2024-2025 bedömer Ibn Rushd att efterfrågan av folkbildning kommer att vara fortsatt hög, både i Ibn Rushds uttalade målgrupp men också utanför, detta medför att vi förespår en fortsatt tillväxt av organisationen där vi kommer satsa på både folkbildning ute bland våra föreningar men även erbjuda fler studiecirklar från våra respektive kontor, ledordet kommer alltid förbli fritt och frivilligt.  

Ibn Rushd planerar att fortsätta sin verksamhet i Gävle och inleda arbete kring funktionsvariationer. De kommer också att fokusera på aktiviteter för ungdomar och barn i samma lokal. Utöver detat kommer Ibn Rushd att genomföra öppen verksamhet i flera kommuner i Gävleborgs län, med speciellt fokus på barn, ungdomar och kvinnor. I synnerhet kommer vi att satsa stort på att stärka kvinnor genom det svenska språket och skapa relationer genom Kunskapsnätverk för kvinnor. 

Folkbildning har alltid utgjort en naturlig del av det norrländska sättet att överföra kunskap från en generation till en annan och bevara den rika norrländska traditionen. På liknande sätt betraktar Ibn Rushd folkbildning som en oerhört viktig komponent för integration, utveckling, allmänbildning och framför allt demokrati. Mot bakgrund av detta engagemang kommer Ibn Rushd att fortsätta att bedriva folkbildning med målet att höja den allmänna kunskapsnivån, aktivt delta i det svenska integrationsarbetet och stärka den svenskmuslimska identiteten.  

Efterfrågan på den folkbildning som Ibn Rushd arrangerar ökar varje år, och tillsammans med våra medlemsföreningar når vi ut till en bred målgrupp. 

Under perioden 2024-2025 förutser Ibn Rushd en fortsatt hög efterfrågan på folkbildning, både inom organisationens angivna målgrupp och bortom den. Detta kommer att leda till en ytterligare tillväxt för organisationen, där vi planerar att satsa på utökad folkbildning ute i våra föreningar och erbjuda fler studiecirklar från våra kontor. Ledordet för dessa insatser kommer alltid att förbli fritt och frivilligt. 

Samtidigt planerar Ibn Rushd att fortsätta sin verksamhet i Gävle och initiera arbete kring funktionsvariationer. Organisationen kommer även att rikta fokus på aktiviteter för ungdomar och barn i samma lokal. Utöver detta kommer Ibn Rushd att genomföra öppen verksamhet i flera kommuner i Gävleborgs län, med särskild inriktning på barn, ungdomar och kvinnor. En betydande satsning kommer att göras på att stärka kvinnor genom det svenska språket och bygga relationer genom Kunskapsnätverk för kvinnor. 

Studiecirklar

Kulturprogram

Mitt distrikt

Ibn Rushd är glada att meddela att under 2024 kommer Mitt distriktet att genomföra flera spännande evenemang som fokuserar på att ge extra stöd till kvinno- och ungdomsdrivna föreningar, förhoppningsvis i Fagersta och Vingåker. 

Målet är att rikta in sig på representation och inkludering, med särskild uppmärksamhet på diskrimineringsgrunderna, interreligiös förståelse och språklig inkludering. Mitt distrikt strävar efter att skapa en tillgänglig och trygg mötesplats för alla.   

Distrikt Mitt vill jobba nytänkande och kreativt. Tillsammans med deras målgrupper vill distrikt Mitt hitta sätt att folkbilda på ett sätt som känns meningsfullt, utvecklande och lustfyllt. Distriktet utgår ifrån människors behov, problem- och lösningsformuleringar när vi medskapar sätt att arbeta med komplexa samhällsproblem. 

Under de kommande två åren vill distriktet tillsammans med samarbetsorganisationer i Mitt genom ett inlyssnande och uppsökande arbetssätt prioritera: 

• Ungdomars lärande och organisering, 

• Svenskmuslimska barns rätt till fritid, lek och vila, 

• Kvinnors utveckling och möjligheter samt 

• Att motverka de snabba värderingsförändringar vi ser just nu. 

Ibn Rushds vision är att muslimer ska vara en självklar del av Sverige. Distriktet arbetar med en målgrupp som för närvarande är föremål för segregering och marginalisering. Många av dem som finns i våra målgrupper utestängs och diskrimineras. Ibn Rushd strävar efter att motverka de negativa konsekvenserna av segregation och främja integration där det är konstruktivt och önskat. 

Distriktet arbetar för organisering och en minskad känsla av isolation och utsatthet. Dem satsar på långsiktigt relationsbyggande arbete för gemenskap och samhörighet. Genom plattformar för möten och diskussion samt en bred personalskara med olika bakgrunder, erfarenheter och trosuppfattningar strävar distriktet efter att minska avståndet mellan de vi möter och oss själva. 

För att motverka negativa konsekvenser, såsom förutfattade meningar och fördomar om olika delar av befolkningen som den demografiska utvecklingen kan leda till, arbetar Ibn Rushd aktivt med folkbildning och opinionsbildning. Vi deltar i debatten kring känsliga frågor, sprider information, bedriver strategisk dialog och folkbildar allmänheten. 

Studiecirklar

Kulturprogram

Östra distrikt

I Östra-distriktet fokuserar Ibn Rushd på att synliggöra och stärka den svenskmuslimska folkrörelsen och identiteten. Genom öppna hus, utbildning för styrelsemedlemmar och stöd till socialt arbete i moskéer strävar de efter att främja interkulturell och interreligiös dialog, ledarskap för muslimska kvinnor och öka folkbildningens roll. Deras mål inkluderar också att stötta kvinnors organisering och inventera folkbildningsbehov hos olika församlingar. 

Studiecirklar

Södra distrikt

Verksamhetsplanen för Ibn Rushd Södra distriktet för perioden 2024-2025 präglas av ett starkt engagemang för att stödja och stärka kvinnor som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Genom en målinriktad och skräddarsydd strategi syftar vi till att erbjuda utbildnings- och träningsprogram som främjar deras professionella utveckling och integrering på arbetsmarknaden och därmed samhället. Utifrån senaste trender är vi på väg mot en allt större globalisering, polarisering men också en individualisering som lär göra framtiden än mer komplex och och splittrad – vår intention är att minska gapet mellan människor och skapa sammanhållning genom att samlas under det demokratiska paraplyet som vårt distrikt kommer att erbjuda. 

Vidare kommer vi under den angivna tidsperioden att fortsätta vår dedikation till kulturarbete och att främja en inkluderande och mångfacetterad kulturell dialog. Genom olika kulturella aktiviteter och projekt strävar vi efter att främja kulturellt utbyte och förståelse, vilket i sin tur bidrar till en starkare och mer sammanhållen samhällsstruktur. Södra distriktet kommer även att arbeta nära med de största trossamfunden för att öka tolerans och bygga broar mellan olika samhällsgrupper och nyttja den kraft som dessa organisationer besitter för att stärka ett gemensamt samhälle. I vårt arbete med demokratifrågor är vårt mål att främja en aktiv medborgarroll och medvetenhet om demokratins betydelse. 

Genom utbildning, evenemang och initiativ vill vi uppmuntra samhällsengagemang och stärka medborgarnas deltagande i beslutsprocesser, där varje röst och åsikt är värdefull och respekterad. I en tid av ökande främlingsfientlighet kommer vi att fortsätta att aktivt motverka denna utmaning genom olika program och åtgärder som främjar öppenhet, tolerans och interkulturellt samarbete. Vi betonar särskilt samarbetet med olika trossamfund och andra betydelsefulla aktörer inom civilsamhället för att skapa en stark och enad front mot främlingsfientlighet och för att främja en atmosfär av ömsesidig respekt och förståelse. 

Genom att integrera dessa fokusområden i vår verksamhet strävar vi efter att skapa en positiv och meningsfull samhällspåverkan och bidra till en hållbar utveckling av vårt samhälle i linje med Agenda 2030 med betoning på social hållbarhet, där varje individ ges möjlighet att blomstra och bidra till samhällets framsteg och välbefinnande. 

Distriktet arbetar för organisering och en minskad känsla av isolation och utsatthet. Dem satsar på långsiktigt relationsbyggande arbete för gemenskap och samhörighet. Genom plattformar för möten och diskussion samt en bred personalskara med olika bakgrunder, erfarenheter och trosuppfattningar strävar distriktet efter att minska avståndet mellan de vi möter och oss själva. 

För att motverka negativa konsekvenser, såsom förutfattade meningar och fördomar om olika delar av befolkningen som den demografiska utvecklingen kan leda till, arbetar Ibn Rushd aktivt med folkbildning och opinionsbildning. Vi deltar i debatten kring känsliga frågor, sprider information, bedriver strategisk dialog och folkbildar allmänheten. 

Studiecirklar

Kulturprogram

Västra distrikt

Verksamhetsplanen för Studieförbundet Ibn Rushd distrikt västra för perioden 2024-2025 bygger på att möta de aktuella samhällsbehoven. Vårt arbete är förankrat i samarbetet med regionen och kommunerna inom Västra Götalands, Värmlands och Hallands län. Genom våra insatser strävar vi efter att skapa en meningsfull samhällspåverkan och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Efter pandemin står vi inför ökade utmaningar inom hälsa, särskilt relaterat till psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet bland äldre och ungdomar. 

Vårt arbete kommer att fokusera på folkhälsa och förebyggande åtgärder genom att synliggöra samhällsproblem och skapa en diskurs och öka medvetenheten kring problematiken. Ännu ett stort och fortsatt växande samhällsproblem är gängkriminalitet och missbruk. Därför kommer vi att prioritera ungdomsorganisering och självbildsstärkande insatser för en stärkt självkänsla och en ökad känsla av tillhörighet. Det i sin tur leder till en känsla av inflytande, ett ökat samhällsengagemang samt integration. De senaste åren har arbetslösheten i samhället fortsatt öka, en orsak är språkbarriärer och bristande kännedom om rättigheter i samhället. 

Satsning på arbetsmarknadsfrågor kommer att genomföras genom att rusta upp människor med kunskap och stödja kvinnor som är långt ifrån arbetsmarknaden. Genom utbildnings- och bildningsprogram strävar vi efter att främja deras professionella utveckling och integration på arbetsmarknaden, samtidigt som vi stärker kvinnoorganisering och kvinnors egenmakt. Demokrati och delaktighet har varit och kommer fortsatt vara centrala teman i vår verksamhet. Vi strävar efter att främja samhällsengagemang och medvetenhet om demokratin och dess betydelse. Detta genom utbildning och evenemang som uppmuntrar till samhällsengagemang och valdeltagande. 

Vi ser en allt mer islamofobisk radikalisering och en antimuslimsk samtid. Vi kommer därför intensifiera arbetet med att främja öppenhet, tolerans, mångfald, interkulturellt samarbete och kulturell dialog genom öppna program och arrangemang som motverkar rasism och diskriminering. 

Genom en mängd olika kulturella arrangemang och projekt strävar vi efter ett ökat kulturellt utbyte. 

 

Detta arbete bidrar till en mer sammanhållen och stärkt samhällsstruktur. I samarbete med våra medlemsorganisationer kommer vi att fokusera på läsfrämjande verksamhet genom olika initiativ, särskilt i socioekonomiskt eftersatta områden där behovet är stort.

Ibn Rushds verksamhet finns i 6 av 7 av kommunens prioriterade områden och har dokumenterad erfarenhet av att nå deltagare som övriga studieförbund inte når. Vi ser digitalisering som en central del av vårt arbete, då den kommer att vara en avgörande roll i de läsfrämjande insatserna och göra litteratur mer lättillgänglig, för både barn och ungdomar. Digitaliseringen har också en stor inverkan på dem äldre i samhället, utan det digitala stängs man mer eller mindre ut från samhället. Därför kommer digital tillgänglighet fortsatt vara ett fokus i verksamheten. Vi kommer fortsatt erbjuda våra populära studiecirklar om föräldraskap och barns lärande med målet att göra vårt studiematerial ”Du, ditt barn och lärandet” mer tillgängligt för fler föräldrar i regionen. Vi riktar in oss mot skolor där materialet kan fungera brobyggande mellan skola och hem.

Studiecirklar

Kulturprogram

Stockholm-Uppsala distrikt

I distrikt Stockholm-Uppsala (SU) ser vi de kommande två åren som en period av utveckling och förändring. Vår fokus kommer att vara att förena studieförbundets styrkor med medlemmarnas ambitioner och att omvandla samhällets utmaningar till möjligheter. Vi strävar efter att skapa nya och förbättrade verksamheter som är meningsfulla och som bygger en stark grund för vår vision: att muslimer ska vara en självklar del av Sverige. Vi är fast beslutna att stärka våra medlemmars kapacitet att organisera sig utifrån folkbildningens principer om fritt och frivillighet. 

Genom att göra detta stärker vi individernas identitet och deras förmåga att ta kontroll över sina egna livssituationer och bidra till samhällsutvecklingen genom sin bildningsresa. Att vara en organisation som är demokratifrämjande är en viktig pelare i vårt arbete. Vi kommer att fortsätta att stärka och utveckla demokratin inom den muslimska folkrörelsen och samtidigt bidra till att fullborda den svenska demokratin genom delaktighet, organisering och påverkan. Med folkbildningen som vårt främsta verktyg strävar vi efter att möjliggöra för människor att utvecklas enskilt och i grupp, stärka sin identitet och engagera sig i samhällsutvecklingen. Vi kommer också att arbeta för att skapa större förståelse, respekt och tolerans mellan olika kulturer och religioner genom våra interreligiösa och interkulturella möten. 

Detta kommer att åstadkommas genom kultur- och kunskapsinsatser som främjar dialog och samarbete. Vi är stolta över vårt engagemang för den antirasistiska och demokratiska samhällsutvecklingen. Vi kommer att fortsätta att identifiera, belysa och förstärka förutsättningar för vår målgrupp. Vår mål är att vara en organisation som är professionell och som präglas av medlemsvärde, kvalitet och engagemang. Region Stockholm – Järva-området: Detta område har specifika utmaningar när det gäller sociala klyftor och integration. Vi kommer att särskilt fokusera på att utveckla och stärka Kvinnornas Bildningshus i Järva. Målet är att bryta den isolering som många kvinnor i detta område upplever och skapa en inkluderande och trygg miljö där de kan utbyta kunskap och erfarenheter. 

 

Genom detta projekt strävar vi efter att minska klyftorna i samhället och stärka kvinnors egenmakt i Järva. Region Uppsala: Uppsala har sina egna utmaningar och behov när det gäller trygghet, säkerhet, och miljöfrågor. Vi kommer att aktivt delta i evenemang och samarbeten som är relevanta för att bidra till att Uppsala blir en stad där ingen stadsdel är utsatt. Vi kommer att arbeta med att främja trygghet demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. 

Dessa lokala fokusområden är avgörande för att möta de specifika utmaningar och behov som vår region står inför. Vi är fast beslutna att bidra till en mer inkluderande och hållbar framtid genom att anpassa våra insatser för att adressera dessa frågor. Tillsammans med våra medlemmar och samarbetsorganisationer ser vi fram emot att arbeta närmare och mer effektivt för att möta dessa lokala utmaningar och behov. Vi är övertygade om att vår gemensamma ansträngning kommer att bidra till en bättre framtid för alla i vår region. 

Studiecirklar

Kulturprogram

Previous Halvdagskonferens om islamofobi och rasism
Next Du, Ditt Barn och Lärande

Andra artiklar