Snart dags för Arabiska bokmässan 2019

Snart dags för Arabiska bokmässan 2019

En av Nordens viktigaste kulturella mötesplatser är tillbaka. Arabiska bokmässan i Malmö samlar bokförlag, författare, akademiker och kulturpersonligheter från ett tiotal länder – och i fokus står det arabiska språket.

Den 26-28 april är det dags – Amiralen i Malmö slår upp dörrarna för Arabiska bokmässan 2019. Runt 50 bokförlag från Sverige, övriga Europa, Mellanöstern och Nordafrika deltar den här gången.

– Förra året hade vi ungefär 30 medverkande förlag så det är en stor ökning, säger Hazem Youness, projektledare på Ibn Rushd.

Det är tredje gången som Ibn Rushd arrangerar Arabiska bokmässan. Den startade på initiativ av en liten grupp nyanlända personer – Hazem Youness var en av dem – och har vuxit och utvecklats för varje år. Biblioteken i Malmö och Skånska Akademien är samarbetspartners.

– Det är värdefulla samarbeten som ytterligare stärker mässans funktion som kulturell mötesplats, säger Hazem Youness.

Arabiska bokmässan 2019 har även fått ekonomiskt stöd av Region Skåne och Kulturrådet. Mässan som pågår i tre dagar bjuder förutom bokförsäljning på författarsamtal, workshops, aktiviteter för barn och unga samt ett kultur- och seminarieprogram med över 80 punkter.

På agendan står samtal om den arabiska litteraturen, det arabiska språket och dess ställning i Sverige, till exempel vad gäller modersmålsundervisningens förutsättningar och tillgången till böcker på arabiska. Men också om ämnen som mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Att vi har så många internationella gäster som kommer gör Arabiska bokmässan till ett perfekt forum för de här samtalen. Vi vill att den ska vara en plattform där kontakter knyts, säger Hazem Youness.

Andra artiklar

Srebrenicas offer hedras i Sundsvall

Ibn Rushd Studieförbund, distrikt Norra kommer att hedra de som föll offer för folkmordet i Srebrenica, det största massmordet i Europas historia efter andra världskriget. Detta genom att sälja Srebrenicas

Arbetsmarknadsprojekt i Skåne i full gång

Under året driver Ibn Rushd distrikt Södra ett projekt som ger asylsökande i Malmö och Helsingborg kunskaper om arbetsmarknaden. Totalt har runt 130 personer deltagit under den gångna våren. ”Hur

Så firar Ibn Rushd Internationella dagen för arabiska språket

Den 18 december infaller Internationella dagen för arabiska språket. Studieförbundet Ibn Rushd uppmärksammar det med ett seminarium på Lunds universitet. Arabiskan är ett av världens största språk som talas av