SST: Vitalt att fortsätta samarbeta
Ibn Rushds kunskapssatsning mot islamofobi har, i vissa läger, väckt ont blod. Mycket av kritiken har handlat om att Myndigheten för stöd till trossamfund valde att ge uppdraget till just Ibn Rushd – men för myndigheten var valet självklart.
”Kör av extrema röster” och ”korkat nonsens”. Nej, på ledar- och debattsidor har man inte hållit tillbaka i indignationen över Islamofobi.se. Hårda ord är tyvärr vardag för studieförbundet Ibn Rushd, men för Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, kom kritiken ganska oväntat.
– Jag kan inte säga att vi var beredda på den, och det är av det skälet att ända sedan vi för fyra år sedan hade regeringens uppdrag att kartlägga främlingsfientliga handlingar mot trossamfund har vi varit väldigt medvetna om att rasism mot muslimer är ett stort samhällsproblem. Att det i det läget kommer en sådan här kritik känns lite förvånande. Det blir en sådan snedfokusering, säger Åke Göransson, myndighetens direktör.
Det var i oktober 2017 som SST fick regeringens uppdrag att genomföra regionala seminarier om rasism för det civila samhället i allmänhet och muslimska församlingar och organisationer i synnerhet. Uppdraget ingick som en del i regeringens nationella plan mot rasism och hatbrott och SST valde snabbt att passa bollen vidare till studieförbundet Ibn Rushd.
– Vi samarbetar ofta med de tre studieförbund som har trossamfund bland sina medlemmar och i det här fallet föll det sig rätt naturligt att samarbeta med Ibn Rushd. Vi såg att man hade förmågan att nå ut geografiskt, och det är också ett studieförbund som organiserar de flesta muslimska organisationer och har förmågan att nå ut till dem. Dessutom har man erfarenhet av att jobba folkbildande med svåra frågor, som denna, säger Åke Göransson.
Han deltog själv i seriens första seminarium – det som hölls i Uppsala.
– Det jag glatt förvånades över var det stora åldersspannet, från tonåringar och uppåt. Men det gjorde så klart ont att se så många nicka igenkännande, säger han.
Samtliga seminarier har nått upp till målet vad gäller antal deltagare. På vissa orter, såsom i Jönköping, har det kommit upp till 70 personer för att lära sig mer om islamofobins kännetecken och konsekvenser.
Antagandet om att Ibn Rushd skulle lyckas nå ut till målgruppen var med andra ord riktigt, konstaterar Max Stockman som arbetar som handläggare för religiösa minoriteter på SST.
– Att 70 personer lägger fem timmar en lördag på ett seminarium är verkligen bra, det är ingen självklarhet att man lyckas med det. Det är i sig väldigt mycket valuta för pengarna, säger han.
Sajten islamofobi.se lanserades av Ibn Rushd som ett komplement till seminarierna och som en plattform som kan leva vidare och utvecklas långt efter att själva projektet är avslutat.
De åsiktsskribenter som rackat ned på satsningen har dels vänt sig mot Ibn Rushd i sig, dels mot innehållet på sajten.
Max Stockmans uppfattning är att experternas texter har tolkats på ett selektivt och missvisande sätt av kritikerna. Kritiken mot Ibn Rushd som organisation fäster varken han eller Åke Göransson någon vikt vid.
– Man har på vissa håll en presumtion om att vissa organisationer i civilsamhället är odemokratiska tills de har bevisat motsatsen. Det är skrämmande, säger Max Stockman.
– Vi kan bara konstatera att Ibn Rushd är ett av de statsbidragsberättigade studieförbunden som står under tillsyn av Folkbildningsrådet. I det här avseendet är Folkbildningsrådet i myndighets ställe. Vi har ingen anledning att överpröva Folkbildningsrådets tillsyn av Ibn Rushd, och vi ska inte heller göra det. De här skribenterna borde veta hur staten fungerar, säger Åke Göransson.
Tvärtom är det, menar SST, vitalt att fortsätta samarbeta med såväl Ibn Rushd som med andra organisationer i civilsamhället vars infallsvinklar och nätverk kan vara till nytta för myndigheten.
– Börjar vi stänga ute vissa aktörer på grund av rädsla för kritik går vi från likabehandling till särbehandling. Då är vi vid ett samhälle som faller isär, säger Åke Göransson.
Text: Hanna Svensson
På bilden: Åke Göransson och Max Stockman, SST.
Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 1/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!