Foto: Juan Aunión/Mostphotos

Vem var Ibn Rushd?

Filosofen, vetenskapsmannen och domaren Ibn Rushd, eller Averroës som han oftast kallas i västerländska sammanhang, levde i 1100-talets Andalusien.

För många européer är islams närvaro något som upplevs som nytt. Men mellan år 711-1492 var stora delar av Iberiska halvön, alltså nuvarande Spanien och Portugal, muslimskt. Den muslimska kulturen har varit viktig i framväxten av den europeiska kulturen och identiteten.

I Andalusien återinfördes den i Europa förlorade kunskapen från de grekiska filosoferna. Här utvecklades kunskap inom matematik, språk, teknik, filosofi, medicin och teologi. Arabiska var det självklara språket och spanskan bär än i dag spår av detta.

Samtidigt som islam var den största religionen levde muslimer, kristna och judar sida vid sida. Inte minst de judar som tvingades fly från korstågens och förföljelsernas Nordeuropa hittade här en fristad och bidrog också till utvecklingen. I staden Córdoba fanns ett bibliotek med 500 000 böcker flera av de första universiteten i Europa startades i området.

Här levde och verkade alltså Ibn Rushd. Namnet betyder ”son av förnuft”. Han skrev totalt över 20 000 sidor huvudsakligen inom medicin, filosofi, juridik och teologi. Ibn Rushd och de samtida arabiska vetenskapsmännens betydelse för Europas utveckling går inte att överskatta.

Detta är ett arv som vi på studieförbundet Ibn Rushd är stolta över och vill påminna om. Därför har vi tagit namnet Ibn Rushd.