Tips – så förbereder du dig för livet efter pandemin
Coronapandemin är inte över, men vad som står klart är att den har förändrat livet för många. För den som blivit permitterad eller arbetslös kan ovissheten kring framtiden vara stor. Hur kommer ens ekonomiska förutsättningar att se ut? Hur ska man lyckas hitta ett nytt jobb? Finns det något som går att göra redan nu?
När något förändras innebär det också en möjlighet att hitta nya vägar som man kanske inte tänkt på tidigare. Som tur är finns det en hel del du kan göra för att vara redo för de nya möjligheter som kan dyka upp efter pandemin – eller för att själv skapa nya möjligheter i en förändrad tillvaro.
1 Kartlägg dina färdigheter och kompetenser
Det enda konstanta på arbetsmarknaden är förändring. Den som kan spetsa sina kompetenser och skaffa nya färdigheter är också mer anpassningsbar post-pandemin. Det finns alltid något nytt att lära sig! Det kan vara för att känna dig tryggare i din nuvarande roll, sadla om till en ny position eller byta yrke helt och hållet.
Börja med att göra en lista över dina färdigheter för att komma fram till vad du ska prioritera. Utvärdera då inte bara tekniska färdigheter utan också mjuka kompetenser såsom planeringsförmåga och kommunikation. Mjuka kompetenser är överförbara färdigheter som är värdefulla i olika positioner och branscher. Om du kan tänka dig att byta yrke kan du läsa jobbannonser för att ta reda på vilka kompetenser som efterfrågas. Utifrån det kan du avgöra vad du redan kan och vad du behöver lära dig för att få ett bättre utgångsläge på arbetsmarknaden.
2 Bygg på ditt CV – kostnadsfria distanskurser hos Ibn Rushd
Har du blivit varslad, korttidspermitterad eller arbetslös, eller riskerar du att bli det på grund av coronapandemin? Delta i en kompetenshöjande distanskurs hos Ibn Rushd! I vårt utbud finns:
– Excel – lär dig grunderna
– Excel fortsättning
– Word & PowerPoint
– Digitala kontoret
– Engelska i arbetet
– Svenska på jobbet
– Programmering
– Körkortsteori
– Bokföring – lär dig grunderna (för den som funderar på att starta eget)
Dessa arbetsmarknadsnära kurser är helt gratis. De riktar sig till dig mellan 18 och 64 år som vill ha nya värdefulla kunskaper för att vässa dina kompetenser, gå vidare eller återgå till ditt jobb. Mer information om kurserna kommer, men det går bra att skicka intresseanmälan redan nu till hanifa.nalubowa@ibnrushd.se.
3 Utöka ditt digitala nätverk som en väg till jobb
Att bygga upp ett nätverk av kontakter är en viktig del av vägen till ett jobb. Den sociala distansieringen kan göra att det känns svårt att träffa nya personer, men det går faktiskt alldeles utmärkt att expandera sitt professionella nätverk online. Linkedin är en plattform som kan hjälpa dig och ditt CV att synas. Om du inte har en Linkedin-profil kan du skapa en helt kostnadsfritt. Har du redan en profil är det bra att uppdatera den för att vara säker på att den reflekterar den typ av nätverk du vill locka till dig. Sedan kan du använda din profil för att söka jobb, följa olika företag och organisationer som intresserar dig och hitta kontakter som redan jobbar där. Ditt digitala nätverk kan också hjälpa dig att få kontakt med proffs i andra branscher om du är intresserad av att byta yrke och/eller bransch.
För att kunna vårda ditt nätverk även under den sociala distanseringen kan du använda dig av olika mötesverktyg. Här hittar du två olika:
Virtuella möten via Google Meet
4 Gig-ekonomin – ett nytt sätt att jobba efter pandemin
Visste du att merparten av Googles arbetare består av tillfälligt anställda eller självständiga entreprenörer? En trend på arbetsmarknaden som började ta fart redan innan pandemin är ”gig-ekonomin”. Kort betyder det att allt fler företag och organisationer arbetar med ”gigare” – frilansare, konsulter med flera – som accepterar tillfälliga uppdrag för att täcka specifika behov. Mycket talar för att trenden kommer att kvarstå och växa efter pandemin. Det finns förstås nackdelar med det här sättet att jobba, som att tryggheten är mindre, men för dig som är oetablerad på arbetsmarknaden kan ett kortare inhopp vara ett sätt att få in foten. Är du redo för gig-ekonomin och har något att erbjuda? Uppdatera i så fall ditt CV och din Linkedin-profil för att framhäva de färdigheter som kan leda till tillfälliga uppdrag hos olika arbetsgivare.
5 Håll ditt CV uppdaterat
Håll alltid ditt CV uppdaterat för att säkerställa att innehållet återspeglar dina nuvarande kompetenser – man vet aldrig när en möjlighet dyker upp. Och finns ditt CV tillgängligt på digitala nätverksplattformar så kan andra enkelt hitta dig. Viktigt när du uppdaterar ditt CV är att göra det enkelt för en rekryterare att förstå vad du har att erbjuda och varför du sticker ut. Även om varje individ har sin egen stil så finns det vissa konkreta saker som bör finnas med på varje CV. Här hittar du några tips om hur man skriver ett bra CV:
Skriva CV – Arbetsförmedlingens tips
Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv