Dockteater inspirerar till kreativitet

Dockteater inspirerar till kreativitet

Dockteaterartisten Nariman Mukdad vill inspirera både barn och föräldrar till ökad kreativitet. Lördagen den 17 mars uppträder hon och hennes dockor på Gamlegården i Kristianstad som en del av Ibn Rushd-satsningen Kreativa platser.

Nariman Mukdad gör sina dockor av det hon kommer över – tyger från second hand-affären och diverse material hon får av vänner och bekanta. Alla har de sina egna namn och personligheter.

– I början var de enkla, men för varje docka jag gör så utvecklas jag och testar nya tekniker, berättar Nariman.

På lördag ger hon och hennes dockor föreställningar på både svenska och arabiska i Gamlegårdskolans gymnastiksal. Det hela är en del av en kulturdag där även konstnären Iman och musikern Anas Alasi medverkar, och där barnen och deras kreativitet står i centrum.

Nariman jobbade som förskollärare i sitt hemland Libanon och blev då van vid att bemöta barn på ett pedagogiskt sätt. Dockteatern är för henne ett sätt att fortsätta på det spåret – och att kanalisera kreativiteten hos sig själv och andra.

– Det jag vill är att ge barnen en rolig och spännande upplevelse, och så hoppas jag att de ska använda sin fantasi mer efter att de träffat mig och mina dockor, säger hon.

Utöver själva föreställningarna kommer barnen att få leka fritt med dockorna, och dessutom pröva på att göra sina egna dockor tillsammans med Nariman. Artisten hoppas även kunna involvera de föräldrar som besöker evenemanget tillsammans med sina barn.

– Jag vill inspirera dem att prata mer med sina barn, man kan vara kreativ i stället för att bara sitta med Ipad hela tiden. Kreativiteten är något man lätt tappar bort när man blir vuxen men med hjälp av dockorna kan man uttrycka tankar tillsammans, säger hon.

Text: Hanna Svensson

”Kreativa platser” är namnet på ett bidrag från Kulturrådet som handlar om att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor. Totalt 100 miljoner kronor delas ut under åren 2016-2018, och det Ibn Rushd-initierade projektet är ett av 27 som fått stöd. Syftet är att lyfta kulturen, och kulturutövarna, i det segregerade bostadsområdet Gamlegården. Läs mer om projektet här!
Previous Svenska hijabis går snart att se på tv
Next SST: Vitalt att fortsätta samarbeta

Andra artiklar