Efter branden – nu manifesterar de för fred och trygghet

Efter branden – nu manifesterar de för fred och trygghet

Ett par dagar in i ramadan totalförstördes Islamiska Kulturcentrets moské i Hässleholm i en våldsam brand. Det hela utreds som grov mordbrand och många mår dåligt över det som hänt. – Barnen har inte velat gå till skolan i dag, de tror att den också ska bli nedbränd eftersom de är muslimer, säger Ismail Darragi, ordförande för Islamiska Kulturcentret som tillhör Ibn Rushds medlemsföreningar.

Vid åttatiden på lördagskvällen, bara en kvart efter att han själv lämnat moskén, fick Ismail Darragi beskedet över telefon: lokalerna stod i ljusan låga.

– När jag kom dit chockades jag över att det var så stort som det var. Min första tanke var att det var en elcentral eller något sådant som brann, något litet som skulle vara lätt att fixa. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle vara en anlagd brand, säger han.

Islamiska Kulturcentrets moské är inrymd på de nedersta våningarna i ett vanligt flerfamiljshus. De flesta av de boende har kunnat flytta tillbaka till sina lägenheter efter en kort evakuering, men moskén är bortom räddning. Allt är nedbränt och förstört trots en snabb insats från räddningstjänstens sida.

– Det är en stor sorg som drabbat mig och alla medlemmar, säger Ismail Darragi.

Moskén som öppnades 2010 är känd för sitt arbete för öppenhet och mot extremism. Den är liten och kämpande och stod, som så många andra moskéer, oförsäkrad på grund av de höga premierna.

– Vi kan nätt och jämnt betala hyran, säger Ismail Darragi.

Den omedelbara konsekvensen för föreningens medlemmar är att de nu står utan bönelokal. Ismail Darragi hoppas att kommunen ska hjälpa till med en tillfällig lokal, men man har också ansökt om polistillstånd för att kunna förrätta bön utomhus.

– Det är fundamentalt för oss att ha en plats att be, det är som att äta och dricka. Och att det här händer under ramadan gör det extra jobbigt.

Branden chockade många, inte minst de boende i huset som enligt Ismail Darragi tidigare varit positiva till att ha en moské som granne. Till brandplatsen har medlemmar kommit för att gråta och försöka ta in det som hänt.

Barnens reaktioner är det som oroar Ismail Darragi allra mest.

– Hur berättar man för dem att någon har bränt ner vår moské därför att vi är muslimer? Och hur förklarar man för dem att de som gjort det här inte representerar alla svenskar? Det är en väldigt svår situation nu där vi gör allt vi kan för att lugna barnen. De måste känna att det är deras land, säger han.

Vittnen har gjort observationer i samband med branden, men i nuläget finns inga uppgifter om gripanden. Vid sidan av arbetet med att hitta en bönelokal förbereder sig föreningen för en manifestation.

– Till den ska vi bjuda in alla. Olika trossamfund och alla goda krafter i samhället. Vi måste visa våra barn att majoritetssamhället inte svikit oss. Alla måste kunna leva här i fred och trygghet, säger Ismail Darragi.

Text: Hanna Svensson
Foto: Berit Önell

På bilden ses Ismail Darragi, till höger, och medlemmen Mahmuud al-Agagera utanför den förstörda lokalen.

Previous Uppskattad konstutställning i Gävle
Next Seminarium med trädgårdstema gav nya insikter

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar