Fotoutställning för frihet och demokrati i Jemen
Just nu pågår en utställning i Malmö stadsbibliotek med bilder tagna i Jemen under åren 1978-2011. Utställningen arrangeras av Ibn Rushd Studieförbund i samarbete med konstnärskollektivet Yemeni Identity och med stöd av Svenska institutet.
De runt 30 unika bilderna i utställningen är alla tagna av fotografen Abdulrahman Al Gabri som själv ingår i Yemeni Identity.
Många av fotografierna visar på ett vardagsliv som till viss del gått förlorat på grund av krig och förtryck. Till exempel finns ett porträtt som visar hur kvinnor på den jemenitiska landsbygden brukade smycka sig med blommor innan det blev tvång på att bära niqab. Andra bilder visar olika former av traditionell dans, ett kulturarv som nu är på väg att dö ut. Abdulrahman Al Gabri har även dokumenterat revolutionen 2011 och andra historiska händelser.
Utställningen som nu visas i Malmö har tidigare visats i Kristianstad och i Jemens huvudstad Sanaa. I december visas den även i Lund och i den jemenitiska staden Aden. Den är framtagen med stöd av Creative force som är en del av Svenska institutet.
I samband med utställningen uppmärksammas hur konst kan vara ett sätt att verka för frihet och demokrati. Ett av syftena är att kasta ljus över hur Yemeni Identity, trots ständiga hot från extremistgrupper, verkar för att skapa konst och sprida demokratiska värderingar mitt under brinnande krig.
Kollektivet har också en omfattande samling av bland annat fotografier som genom samarbetet med Ibn Rushd har en större möjlighet att bevaras.
– Nu är det en katastrofsituation som råder i Jemen, men när kriget är över kommer de här bilderna att behövas för att minnas. Därför är det här ett projekt som har betydelse för framtiden, säger Hazem Youness, projektledare på Ibn Rushd.
Utställningen visas i Malmö stadsbibliotek till och med den 4 december och på Lunds universitet den 5-12 december.
Foto: Abdulrahman Al Gabri