Ny Ibn Rushd-insats för en mer jämlik skola

Ny Ibn Rushd-insats för en mer jämlik skola

I helgen startar studieförbundet Ibn Rushd upp en särskild insats som ska leda till en mer jämlik skola. De inledande föräldraträffarna hålls i centrala Stockholm samt i Rinkeby.

Alla barn har rätt till en bra skolgång, men hur mycket hjälp man kan få hemifrån varierar. Det är utgångspunkten för den nya insatsen som siktar in sig på att öka föräldrars delaktighet i barns lärande.

– Elevers möjlighet att få hjälp med sina läxor ska inte vara avhängig av föräldrarnas bakgrund. Genom att få föräldrar att ta större del i barnens lärande kan vi gå i riktning mot en mer jämlik skola, säger Jehona Behramaj, verksamhetsutvecklare på Ibn Rushd.

Inledningsvis hålls två föräldraträffar där insatsen presenteras. Därefter drar studiecirklar i gång i både centrala Stockholm och Rinkeby.

Under cirklarna som består av fem träffar kommer man bland annat att prata om den svenska skolans värdegrund, rutiner och uppdrag, vad som utmärker det svenska skolsystemet, hur läroplan, betyg och nationella prov fungerar, hur föräldrasamverkan är uppbyggd, hur olika barn lär sig och motiveras samt hur man bäst läser läxor och hanterar konflikter kring läxläsningen.

– Det genomgående är att förmedla kunskap om något som ofta är helt nytt för de här föräldrarna. Det handlar både om konkreta saker och om synen på vem som ansvarar för barnens lärande. Jag vet av egen erfarenhet att i många andra länder är skolan betydligt mer auktoritär, där ska man som förälder backa och lämna det till läraren. I Sverige ska man i stället ta en aktiv del och det är klart att det blir en jättekrock när man kommer hit, säger Jehona Behramaj.

Insatsen är en del av en riktad regeringssatsning. Eftersom skolan är ett viktigt integrationsverktyg ser Jehona Behramaj åtgärderna som viktiga för hela samhället.

– Ett av skolans uppdrag är att fostra goda medborgare som känner till sina rättigheter och skyldigheter. Därför är det jätteviktigt att alla får samma möjligheter att känna sig hemma och lyckas i skolan. Att föräldrarna får bättre insyn och kontroll kan också göra dem mer integrerade i sin tur, säger hon.

Illustration: Madelen Lindgren

Här hålls föreläsningarna:

17 november 10-11.45: Stockholms moské, Medborgarplatsen
18 november 18-19.45: Folkets hus, Rinkeby

Andra artiklar

Ungdomsläger om Palestina – anmäl dig nu!

Är du mellan 16-26 och vill lära dig mer om Palestina i friluftsmiljö? Då är det dags att anmäla dig till årets sommarläger, som arrangeras av Ibn Rushd Norra i

Här är Ibn Rushds program för Mänskliga rättighetsdagarna

Den 15-17 november går Mänskliga rättighetsdagarna 2018 av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö. Studieförbundet Ibn Rushd är en av huvudarrangörerna till mässan och håller i flera spännande seminarier på temat

Muslimska familjedagarna närmar sig!

På fredag öppnas portarna till årets upplaga av Muslimska familjedagarna, som är nordens största mötesplats för muslimer. En av många arrangörer är förstås Ibn Rushd och vi kommer finnas på plats.