Snart dags för Arabiska bokmässan 2019

Snart dags för Arabiska bokmässan 2019

En av Nordens viktigaste kulturella mötesplatser är tillbaka. Arabiska bokmässan i Malmö samlar bokförlag, författare, akademiker och kulturpersonligheter från ett tiotal länder – och i fokus står det arabiska språket.

Den 26-28 april är det dags – Amiralen i Malmö slår upp dörrarna för Arabiska bokmässan 2019. Runt 50 bokförlag från Sverige, övriga Europa, Mellanöstern och Nordafrika deltar den här gången.

– Förra året hade vi ungefär 30 medverkande förlag så det är en stor ökning, säger Hazem Youness, projektledare på Ibn Rushd.

Det är tredje gången som Ibn Rushd arrangerar Arabiska bokmässan. Den startade på initiativ av en liten grupp nyanlända personer – Hazem Youness var en av dem – och har vuxit och utvecklats för varje år. Biblioteken i Malmö och Skånska Akademien är samarbetspartners.

– Det är värdefulla samarbeten som ytterligare stärker mässans funktion som kulturell mötesplats, säger Hazem Youness.

Arabiska bokmässan 2019 har även fått ekonomiskt stöd av Region Skåne och Kulturrådet. Mässan som pågår i tre dagar bjuder förutom bokförsäljning på författarsamtal, workshops, aktiviteter för barn och unga samt ett kultur- och seminarieprogram med över 80 punkter.

På agendan står samtal om den arabiska litteraturen, det arabiska språket och dess ställning i Sverige, till exempel vad gäller modersmålsundervisningens förutsättningar och tillgången till böcker på arabiska. Men också om ämnen som mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Att vi har så många internationella gäster som kommer gör Arabiska bokmässan till ett perfekt forum för de här samtalen. Vi vill att den ska vara en plattform där kontakter knyts, säger Hazem Youness.

Andra artiklar

Ibn Rushd ordnar flerspråkig litteraturfestival i Sundsvall

Sex olika språk – minst – kommer att vara representerade under den litteraturfestival som äger rum på Kulturmagasinet i Sundsvall den 21-22 september. Studieförbundet Ibn Rushd arrangerar festivalen i samarbete

Ny kokbok från Ibn Rushd – beställ här!

Spenatpita, Baklava eller Bollani med Chakni. Det är några exempel på recept som du hittar i Ibn Rushd nya kokbok Värdens Mat med recept från åtta länder i tre världsdelar. Här

Myllrande höstfestival i Kristianstad

Trolleri, dansuppvisningar och ansiktsmålning – det är bara några av alla aktiviteter som lockade storpublik till Gamlegårdens centrum i Kristianstad i helgen. Höstfestivalen arrangerades av Ibn Rushd Distrikt Södra med