Glädjefylld eidfestival i Göteborg

Den 26 augusti fylldes Världskulturmuseet i Göteborg av glada eidfirare. Ibn Rushd var en av huvudarrangörerna till den uppskattade familjefestivalen.

Ansiktsmålning, baklava och folkdans. Familjefestivalen Eid för alla bjöd som vanligt på något för både stora och små. För syskonen Zahra och Nabil var det framför allt de stora hoppborgarna utanför museet som lockade. Till den största varianten, med rutschkana, ringlade kön sig lång.

– Jag tycker det är jättebra att man verkligen satsar på att barnen ska ha det bra. Att de får fira högtider och ha det festligt och att det inte bara ska hända i hemlandet, sa Aisha, mamma till Zahra och Nabil.

Världskulturmuseet som ligger vid Korsvägen i centrala Göteborg har stått värd för eidfestivaler i tio års tid. Den här gången var det Eid al-Adha som avslutades med en glädjefylld fest för hela familjen.

Som namnet antyder är tanken med festivalerna att alla ska känna sig välkomna att delta. Samtidigt är en viktig del av syftet att ge deltagarna utlopp för sin svenskmuslimska identitet.

För Mirjam Haj Younes, som dagen till ära klätt sin lille son Jona i högtidskläder från Syrien, var det den biten som lockade mest.

– Det är hans första Eid al-Adha. Jag vill att han ska vara stolt och känna sig trygg i sin muslimska identitet. Därför känns det viktigt för mig att komma hit, sa hon.

Många av besökarna var förstås hemmahörande i Göteborg, men inte alla. Ali och Sana, båda från Irak, hade exempelvis kommit med buss från Vänersborg tillsammans med sina två barn och andra boende på asylboendet Restad gård.

– Jag är mycket glad över att få vara här och öva på min svenska, sa Ali.

Utöver de vanliga festaktiviteterna anordnade Ibn Rushd även ett demokratisamtal under festivalen. Sabrin Jaja och Aftab Sultani pratade om varför ska man rösta, om vad som händer om man inte gör det och hur man tänka för att komma fram till vilket parti som ska få ens röst.

Text och foto: Hanna Svensson

Andra artiklar

Vilka kvinnors liv räknas?

Sverige beskrivs oftast som ett av världens mest jämställda länder: en uttalad feministisk regering, högsta andelen kvinnor i både regeringen och riksdagen, högt antal förvärvsarbete kvinnor och en omfattande jämställdhetspolitik.

Nytt demokratisamarbete med Rösta Mermänskligt

Den 2-3 februari anordnar kampanjen Rösta Mermänskligt och Ibn Rushd Studieförbund en konferens i Stockholm för att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. Kampanjen #röstamermänskligt startade inför riksdagsvalet i

Läs Ibn Rushds årsberättelse för 2018

Vill du fördjupa dig i vad Ibn Rushd gjorde under 2018? Nu kan du ta del av studieförbundets årsberättelse i digital form! Årsberättelsen skildrar verksamheten i text, bild, tabeller och