Ibn Rushd ordnar flerspråkig litteraturfestival i Sundsvall

Ibn Rushd ordnar flerspråkig litteraturfestival i Sundsvall

Sex olika språk – minst – kommer att vara representerade under den litteraturfestival som äger rum på Kulturmagasinet i Sundsvall den 21-22 september. Studieförbundet Ibn Rushd arrangerar festivalen i samarbete med Sundsvalls stadsbibliotek och Sundsvalls museum.

Svenska, arabiska, persiska, somaliska, turkiska och dari. Alla dessa språk kommer att höras i Kulturmagasinet i Sundsvall under den internationella litteraturfestivalen. På programmet står författarsamtal, musik, pyssel, hennamålning och bokläsning för barn.

– Det är så viktigt att jobba läsfrämjande. Det ska kännas lustfyllt att läsa, säger Maha Alhaddad, verksamhetsledare i Ibn Rushd distrikt Norra.

Sedan två år tillbaka arrangerar Ibn Rushd Arabiska bokmässan i Malmö varje vår. Det var därifrån inspirationen kom, berättar Maha Alhaddad.

– Man märker att det finns ett intresse, folk är intresserade av språk och böcker. Men i Sundsvall är inte arabiskan helt dominerande på samma sätt som i Malmö, säger hon.

Därför blir litteraturfestivalen i Sundsvall en flerspråkig sådan med bokläsning på en rad olika språk. Författarsamtalen kommer dock att hållas på svenska och bland de gästande namnen kan nämnas Athena Farrokhzad, Shoukoufeh Taqi, Malkon Malkon och Najla Ossman.

Förutom att de har sina rötter i olika länder är många av gästerna även bosatta i norra Sverige.

– Vi vill lyfta kulturutövarna som bor här och inspirera unga, säger Maha Alhaddad.

Huvudsyftet med festivalen i Sundsvall är att öka intresset för litteratur och läsning hos personer som kanske aldrig köpt eller lånat en bok i Sverige. Samtidigt finns en tanke om att skapa en mötesplats för författare, förlag och läsare – också svenskspråkiga sådana.

– Litteratur leder verkligen till möten. Det spelar ingen roll vilket modersmål man har och vilken kultur man kommer ifrån när man möts kring att man gillar att läsa, säger Maha Alhaddad.

Text: Hanna Svensson
Foto: Mohamad Khalifeh
Bilden är från Arabiska bokmässan 2018.

Andra artiklar

Jobba hos oss!

Vill du bli en i gänget på en mångkulturell arbetsplats som är i ständig utveckling och varje dag jobbar för att göra Sverige lite bättre? Vi erbjuder dig meningsfulla arbetsuppgifter,

En studieresa till Bosnien – om förlorat liv men vunnen bildning

I juli 1995 mördades drygt 8 000 muslimska bosnier i Srebrenica. Det bakomliggande förloppet, där islamofobi och propaganda ledde fram till etnisk rensning och folkmord, riskerar att återupprepas om vi

Att komma till Sverige – Ibn Rushd Studieförbunds verksamhet för asylsökande

Miljontals människor är just nu på flykt och en liten del kommer till Europa och Sverige för att söka skydd och trygghet. Ibn Rushd Studieförbund har därför satsat på samhällsorientering