Ibn Rushd skapar digital eid-fest för hela Sverige

Ibn Rushd skapar digital eid-fest för hela Sverige

Fastemånaden ramadans slut, eid al-fitr, är numera en högtid för hela Sverige. Studieförbundet Ibn Rushd välkomnar alla att delta i 2020 års digitala firande – muslimer som icke-muslimer.

Studieförbundet Ibn Rushd anordnar sedan ett antal år stora eid-festivaler på olika håll i landet. Störst är festivalen i Malmö Folkets park, som förra året samlade 11 000 deltagare och den i Botkyrka, som samlade 4 000. De omtyckta festivalerna brukar inte bara locka muslimer, utan också andra som vill delta i festen och gemenskapen.

I år kan de festivalerna inte genomföras som vanligt. I stället flyttar de ut på nätet där Ibn Rushd Studieförbund erbjuder en två timmar lång livesändning som du kan ta del av via Facebook. Programledarna Melody Farshin (komiker och författare) och Sarah Ameziane (kulturarbetare och regionsamordnare på biståndsorganisationen Islamic Relief) kommer att bjuda på ett festfyllt och familjevänligt program för alla smaker, med inslag från olika delar av landet. Som vanligt blir det mycket variation på scenen och mångfalden är stor. Afghansk musik, azerbajdzjansk dans, marockansk folkmusik, cirkus och poesi är ett axplock av vad sändningen kommer att bjuda på.

– Eid al-fitr är en av de största högtiderna under året för muslimer runt om i hela världen, men man måste inte vara muslim för att delta. Ibn Rushd vill ge alla möjligheten att dela denna glädje men i år på ett annorlunda sätt. Därför har vi skapat en digital eid-fest dit alla är välkomna, säger Alve Högman, förbundschef på Ibn Rushd Studieförbund.

Du hittar mer information om firandet på Facebookeventet Digital Eid 2020. Där kommer du även att kunna se själva sändningen söndagen den 24 maj klockan 14-16.

FAKTA OM EID

Eid al-fitr (kallas ofta bara eid) markerar slutet på fastemånaden ramadan. Ett eid-firande brukar bestå av massvis av god mat, musik och dans – och framför allt av fest och gemenskap. I år infaller eid den 24 maj. Förutom eid-al-fitr finns i den muslimska kalendern offerhögtiden eid al-adha, som i år infaller den 31 juli.

Previous ​Viktiga klargöranden efter Folkbildningsrådets studie om Ibn Rushd
Next Zoom för cirkelledare – på somaliska, arabiska och lätt svenska

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar