Första arabiska bokmässan i Skandinavien

Första arabiska bokmässan i Skandinavien

I april genomfördes Skandinaviens första arabiska bokmässa i Baltiska hallen i Malmö. Ett tiotal förlag presenterade poesi, faktalitteratur, prosa och barnböcker på arabiska. Studieförbundet Ibn Rushd var med och arrangerade bokmässan med stöd av bland annat Malmö stad. Initiativet togs av en grupp nyanlända, med ett engagemang för litteratur och kultur. En av arrangörerna är Mazen Zayat.

– Med så många arabisktalande i Sverige kände vi att det nästan är onaturligt att böcker på arabiska inte är mer spridda. Bokmässan är också en oas av frihet att kunna uttrycka idéer och tankar, något som är ovanligt för arabiska läsare i många hemländer.

22 författare deltog, bland annat den syriska poeten Faraj Bayrakdar. Förlag från bland annat Italien, Libanon, Syrien, Qatar och Sverige var med, och på plats fanns också svensk litteratur översatt på arabiska.

– Vårt mål är att bokmässan ska återkomma varje år och växa, inte minst med fler bokkategorier. På årets bokmässa har vi träffat många som vill vara med och göra mässan ännu bättre nästa år, säger Mazen Zayat!

Arabiska är redan ett stort språk i Sverige och på god väg att passera finska som Sveriges största andraspråk. (Dock finns inte särskilt bra statistik på området). Litteratur på modersmål är viktigt, forskning visar att det är viktigt att ha ett gediget förstaspråk för att kunna ta till sig kunskaper på andra språk. Det är alltså viktigt att det finns exempelvis barnböcker på arabiska så att arabisktalande föräldrar kan läsa med sina barn, och prata om berättelsen de läser tillsammans.

På bokmässans program stod, förutom bokförsäljning, bland annat diktrecitation, författarsamtal, dansuppträdande, dockteater och musik.

Mazen Zayat säger att arbetet med bokmässan också lärde honom något om Sverige.

– Som nyanländ förbryllades jag av de två bilderna av Sverige, dels det du hör om hur svårt det är att bli accepterad och kunna göra positiv skillnad, och den motsatta bilden av ett samhälle där allas input välkomnas och som försöker inkludera alla. Jag övertygades om att Sverige är fantastiskt och välkomnar nyanlända när jag själv fick uppleva hur stöttande, inkluderande och vänliga män-niskor här är till ett nytt initiativ, säger Mazen Zayat.

Text: Sara Gunnerud

 

 

 

 

 

Previous Fakta saknas
Next Debatt: Stå upp för muslimska kvinnors rätt till arbete

Andra artiklar