Imam som socialarbetare

Imam som socialarbetare

-Kompetensutveckling för Imamer (del 1 av 4)

När: lördag den 10e december, kl. 9.30 – 17.15 

Var: Imam Ali Center, Datavägen 2B i Järfälla, Stockholm. 

Med denna utbildning riktar vi oss främst till muslimska skriftlärda/imamer, men även till föreningsföreträdare och aktiva muslimska socialarbetare. Utbildningen är självklart kostnadsfri för de deltagare som är medlemmar hos Ibn Rushds medlemsorganisationer, men kostar annars 600 kr för övriga deltagare. Här är dokumentet “imam som socialarbetare” som på både arabiska och svenska utförligt informerar om utbildningen. 

Varför är denna utbildning viktig?

En muslimsk skriftlärd/imam har en viktig roll som identitetsförstärkare, vägledare och utbildare av den muslimska läran. Men en imam arbetar även som socialarbetare vars arbetsuppgifter varierar allteftersom behoven skiftar. En imam arbetar med bl. a barn och unga, äldre och sjuka, nyanlända och asylsökande, människor i olika utsatta situationer som behöver stöd genom samtal och själavård, eller som behöver praktiskt stöd vid t ex förlust av anhörig eller andra livskriser. Det är därför viktigt för en imam att ha ett stort kontaktnät med ideella organisationer, socialtjänst, skola, vårdcentral osv.

Kort om innehållet

Utbildningen kommer att vara i form av föreläsningar av experter inom de nedanstående temaområden men även i form av diskussioner i mindre grupper med utrymme för reflektion och frågor och svar. Utbildningen kommer att hållas främst på svenska och simultantolkas till arabiska.

  • Familjerätt i Sverige 
  • Socialtjänsten 
  • Hedersförtryck och hedersrelaterat våld 
  • Våld och våldets konsekvenser
  • Praktiskt socialt arbete

Anmälan

Anmälan tas emot fram till 30e november. För att anmäla sig ska man fylla i den arabiska eller svenska anmälningsblanketten i länken https://forms.office.com/r/hiJdCj5ghN eller skanna QR-koden nedan. Man kan välja att byta språk till arabiska längst upp i blankettens högra sida.

Utbildare

Mosa Sayed, Sibtain Govani, Shirin Mustafa, Hassan Åde och Kristian Molander Söderholm

Previous Vi vill veta vad du tycker - deltagarenkät
Next Civilsamhällets nätverk mot antimuslimsk rasism 

Andra artiklar