Minnen från Bosnien

Minnen från Bosnien

BILDNINGSRESA. Dåtiden skapade vår nutid och nutiden formar vår framtid. Men vad händer när vi inte kommer ihåg vår historia?

Folkmordet i Bosnien är det största folkmordet som skett i Europa sedan andra världskriget. Ändå talas det väldigt lite om det i den svenska skolan, om alls. Men resan till Bosnien tillsammans med Ibn Rushd har gjort det skrämmande tydligt för mig vad demoniseringen av ”den andre” faktiskt kan leda till.

Efter att ha fått äran att ta del av överlevandes historier har jag insett hur jag själv i många fall har blivit bedövad mot den rasism man i dag kan möta i samhället. Men när bedövningen väl släpper kommer smärtan. Då, när det är för sent.

Vi måste själva forma vår nutid för att ge oss själva och kommande generationer en bättre framtid.

Årligen ordnar Ibn Rushd en bildningsresa till Bosnien i syfte att föra kunskapen om folkmordet vidare. Mellan den 4 och 7 september i år fick Sara Darir och ytterligare elva deltagare bland annat besöka Srebrenica, platsen där 8 000 muslimska bosnier mördades i juli 1995. De fick också ta del av vittnesmål från överlevande.

Text: Sara Darir Foto: Ibn Rushd

Andra artiklar

Plats för lärande i Göteborg

ARBETSTRÄNING. Inom kort startar Ibn Rushd distrikt Västra upp en ny, omfattande arbetsträningsverksamhet med fokus på sömnad och möbeltapetsering. Nya lokaler har införskaffats för verksamheten som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Projekt mobiliserar civilsamhället mot extremism

Projektet Civilsamhälle för tillit och demokrati vill uppmuntra och stärka föreningar i deras arbete mot extremism och hatideologier genom en handbok. Ibn Rushd är samarbetspartner och bidrar med muslimska civilsamhällets

Ledare: Vi gör skillnad med vår folkbildning

Jag började arbeta på Ibn Rushd hösten 2011. Innan jag blev rektor var jag verksamhetsutvecklare och fick den stora förmånen att arbeta med en mängd spännande projekt, till exempel om