”Språket är nyckeln”

”Språket är nyckeln”

ETABLERING. Ibn Rushds nya lokaler i Gävle har blivit en viktig mötesplats för en grupp nyanlända. Kupolen hälsade på och pratade integration, språk och hur det kan vara att komma som ny till Sverige. 

I Gävle är det studiekonsulenten Lelas Samakia som styr, ställer och ordnar med fika. Lokalerna verkar alltid vara fyllda av människor som bara har vägarna förbi eller som har hittat ett andra hem hos Ibn Rushd distrikt Norra. 

Under det år som lokalen funnits har det ordnats med studiecirklar i allt från svenska, matematik och körkortsteori till korgdekorationer och sidenmåleri. 

Abdulghani kom till Sverige från Syrien för drygt ett år sedan och berättar att den första tiden i det nya landet har varit svår. Att gå sysslolös har varit det värsta. 

– Jag har verkligen kämpat och Ibn Rushd har varit till stor hjälp. Man behöver den här platsen för att lära sig svenska, för att komma in i samhället och kunna hitta ett jobb. 

– Ibn Rushd är som en guide för de som är nya i Sverige. Lelas hjälper oss att hitta lösningar, säger Siham.  

Mohamed som hållit i studiecirklar om körkortsteori blir unisont hyllad av före detta cirkeldeltagare och Ali visar stolt upp sitt körkort som han lyckades ta på första försöket. Alla är överens om att ett körkort kan vara ett viktigt första steg för att få ett arbete och klara vardagen. Förutom språket då. 

Flera efterlyser språkcaféer där man kan träffa svensktalande som kanske vill lära sig arabiska eller somaliska i utbyte mot konversationer på svenska. Men det är inte så lätt att knyta de kontakterna. 

Allt blir svårt utan språket – det är när man kan det som man kan få bra relationer och integrera sig, säger Jamilla. 

  Det är språket som är nyckeln, menar Samira. Men ett språk är stort som havet – man blir aldrig klar!

Text och Foto: Miriam Steinbach

Previous DEBATT. Tillsammans bygger vi en hållbar demokrati
Next Minnen från Bosnien

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar