Om kultur och kreativitet i Kupolen
Frukosten du kanske just åt. Musiken du har i öronen på väg till jobbet. Sättet på vilket du hälsar på dina kollegor när du väl är där. Alla dessa saker kan, på olika sätt, kallas för kultur. För folkbildningen ligger fokus på kulturen som ett verktyg för reflektion, utveckling och ökad förståelse människor emellan. Det har sällan varit viktigare än det är i dag.
I dagarna landar årets sista nummer av Ibn Rushds tidskrift Kupolen i flera tusen brevlådor landet runt. Den här gången utforskar vi ämnet kultur och hur kulturutövning kan göra skillnad – men vi lyfter också det faktum att kulturella fenomen ibland tas för något de inte alls är. Till exempel tar vi oss an kulturrasismen – skrämmande nog ett fenomen på frammarsch – och låter imam Khaled al-Dib förklara de kulturella sedvänjornas roll inom islam.
Vi har dessutom besökt Gamlegården i Kristianstad där Ibn Rushd håller i ”Kreativa platser” – ett projekt som med hjälp av pengar från Kulturrådet låter miljonprogramsområdets kreativitet blomma ut och ta plats i offentligheten.
”Alla måste få en chans att upptäcka och uttrycka vilka de är”, sa eldsjälen Nadia Elshaubaki när vi intervjuade henne på plats i Gamlegårdens centrum. Det är ett konstaterande som det är lätt att skriva under på, och som gör det djupt problematiskt att många av kulturens rum är både slutna och segregerade. I artikeln ”Att avbilda eller avbildas” berättar fem muslimska, kvinnliga konstnärer med stor självklarhet om sina respektive konstnärskap, men också om en ständig kamp för att släppas in och tas på allvar.
Dessutom i det här numret: Vi rapporterar från Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping, skriver om den poesisamling som en Ibn Rushd-cirkel i Sundsvall mynnat ut i och mycket mer.
Vill du också prenumerera på Kupolen? För 200 kronor får du en årsprenumeration. Läs mer och fyll i formuläret här!