Ljusinstallation folkbildar om rohingyakrisen

Ljusinstallation folkbildar om rohingyakrisen

Nu är årets mörkaste tid, men vi rör oss så sakteliga mot ljuset. Den 23 december skapar Ibn Rushd distrikt Västra en ljusinstallation som dels ska sprida kunskap om rohingyafolkets lidande, dels bidra till hjälparbetet i Burma och Bangladesh.

Över 650 000 personer – fler än vad som bor i Göteborgs tätort – har sedan augusti i år tvingats lämna sina hem i delstaten Rakhine i Burma. De är rohingyas, en muslimsk minoritet som av FN klassats som en av de mest förföljda folkgrupperna i världen.

I flyktinglägren i Bangladesh råder omänskliga förhållanden. Ibn Rushds medlemsorganisation Islamic Relief är på plats för att hjälpa både där och i Rakhine, och nu gör Ibn Rushd distrikt Västra en punktinsats för att stötta insamlingen.

– De här människorna är fast där, långt bort från Sverige, men man kan ändå göra något för att hjälpa dem. Vi vill visa vår solidaritet och berätta vad man kan göra för att hjälpa dem, säger Astrid Vogel, studiekonsulent på Ibn Rushd distrikt Västra.

I morgon, lördag, skapar distriktet en installation av värmeljus framför Göteborgs moské i samband med moskéns kulturdagar. De ljus som säljs för två kronor styck blir en del av installationen, och pengarna går oavkortat till Islamic Reliefs insamling.

I anslutning till ljusen ges information om krisen och om vad man som privatperson kan göra för ett hjälpa till. Astrid Vogel ser installationen som symbolisk på flera sätt.

– Det är mörka tider nu, och vi vill tända ett ljus av hopp. Vi vill också kasta ljus över det som händer, säger hon.

Hur mycket vet folk i Sverige om rohingyakrisen?

– Det finns absolut behov av mer kunskap. En viktig faktor är också att förstå hur många människor det handlar om.

Inför eventet har Ibn Rushd-distriktet även erbjudit sina lokala samarbetspartner att köpa en större mängd värmeljus för att samla in mer pengar och skapa en grund för ljusinstallationen. Göteborgs moskés kulturdagar pågår mellan klockan 16 och 21 både lördag och söndag, att köpa värmeljus är dock bara möjligt i morgon.

Text: Hanna Svensson
Foto: David Lienhard

Previous Om kultur och kreativitet i Kupolen
Next Ibn Rushd ger ut en svenskmuslimsk almanacka 2018

Andra artiklar