Plats för lärande i Göteborg

Plats för lärande i Göteborg

ARBETSTRÄNING. Inom kort startar Ibn Rushd distrikt Västra upp en ny, omfattande arbetsträningsverksamhet med fokus på sömnad och möbeltapetsering. Nya lokaler har införskaffats för verksamheten som genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen. De senaste månaderna har förberedelserna pågått för fullt.

Det doftar fortfarande trä i lokalerna på Hisingen i Göteborg. De har helrenoverats med nya ytskikt överallt. Stora bord har tagit plats såväl i köket som i de olika arbetsrummen, och de är alla helt
och hållet platsbyggda.

– Vi var tvungna att bygga borden själva på plats, för det hade inte gått att få in dem genom dörren. Men det är också en del av den pedagogiska processen, att visa på vad man kan göra själv, säger Nasir Farah, verksamhetsutvecklare hos Ibn Rushd distrikt Västra.

Det allra mesta som har köpts in är begagnat. I köket står 28 slitna stolar och väntar på omklädning. Tyger och annat material ligger redo och planen är att stolarna ska bli deltagarnasförsta konkreta arbetsuppgift.

Arbetsträningen på hisingen är redan nu sökbar genom Arbetsförmedlingen och så fort platserna fyllts upp drar man i gång. Ramverket är något som kallas förstärkt arbetsträning vilket innebär att verksamheten är helt deltagaranpassad och saknar produktivitetskrav.

– Tanken är att deltagarna ska lära sig ett yrke i den takt de själva klarar av. Men det handlar också om att närma sig arbetslivet över huvud taget och lära sig hur det fungerar på en arbetsplats, säger Nasir Farah.

Lokalerna ser därmed ut som vilken arbetsplats som helst med mikrovågsugnar, mötes- och vilorum. Det som eventuellt avviker lite är att ett speciellt arbetsrum har inretts för de deltagare som kan behöva arbeta avskilt från resten av gruppen. Enligt Nasir Farah räknar man med att ta emot deltagare med väldigt varierande behov.

– Därför kommer vi att vara flexibla och möta upp det, säger han.

Rent konkret kommer verksamheten att bestå av fyra delar: möbeltapetsering vilket betyder omklädnad och restaurering av möbler, skrädderi, visst snickeri samt tillverkning av båtkapell.

Det är för att man bland annat kommer att jobba med stora föremål, såsom möblerna och kapellen, som de stora träborden behövs.

För handledningen svarar Warujan Bilemdgian. Han har jobbat i textilbranschen i Syrien i över 20 år och har sedan han kom till Sverige varit verksam vid ett marintextilföretag på västkusten.

Nu brinner han för att fånga upp varje persons unika förutsättningar, berättar han.

– Jag vill ta reda på vilka erfarenheter och behov de har och vad de är intresserade av. Alla kommer att få testa på allt men till exempel tänker jag mig att de som har ett intresse för kläddesign ska få jobba lite med det.

Förutom att Warujan Bilemdgian är en allkonstnär inom textil har han även gjort merparten av arbetet med lokalerna. Han visar runt bland de olika industrisymaskiner som alla har olika användningsområden, till exempel är en maskin avsedd för dragkedjor och en annan för skinn.

Det är verkliga uppdrag som ska genomföras, restauranger och andra företag kommer att kunna lämna in möbler för restaurering. Av det skälet är ett särskilt showroom med plats för tyg- och andra materialprover på väg att färdigställas. Entrén till lokalerna har dessutom inretts snyggt, som en liten lounge med fåtöljer.

För Ibn Rushd distrikt västra är samarbetet med Arbetsförmedlingen ett sätt att bredda verksamheten, berättar verksamhetsledaren Suad Darir.

– Det handlar om att utöver den ordinarie folkbildningsverksamheten också kunna erbjuda annat och nå ut till fler målgrupper.

Att det blev just sömnad och möbeltapetsering har att göra med att den kombinationen tidigare inte erbjudits i Göteborg.

– Det gäller att hitta sin nisch, menar Nasir Farah.

Inslaget med båtkapell passar också bra eftersom Göteborg är en kuststad. Liksom Suad Darir ser han fram emot att verksamheten ska dra i gång.

– Jobb ger så mycket. Självförtroendet växer, barnen blir stolta, man känner att man bidrar och får ett sammanhang, säger han.

Text och foto: Hanna Svensson

Previous Kupolen nummer 3 ute nu!
Next Uppskattat sommarläger i Avesta

Andra artiklar