”Det går bättre att jobba under Ramadan”

”Det går bättre att jobba under Ramadan”

Jobbet på förlossningen blir meningsfullare under Ramadan. Det tycker Kristiina Helispää Bouaoud som brukar jobba som vanligt.

Kristiina jobbar som undersköterska på Södersjukhusets kvinnoklinik i Stockholm. För det mesta är hon på förlossningen. Hon jobbar också på hörselscreeningen, där man testar nyfödda bebisars hörsel. Två dagar i veckan jobbar hon även fackligt.

X_UNDERSKÖTERSKA_DSC_0081_JIMI

Kristiina Helispää Bouaoud.

Hon gör inga förändringar i arbetsschemat under Ramadan, men säger att det knepigaste under fastan är det intensiva och svettiga arbetet på förlossningen. Därför passar det bra att hon har möjlighet att varva med kontorsjobb.
– Men det är ju så jag jobbar jämt, det är inget jag gör speciellt under Ramadan.
Kristiina säger att det till och med känns bättre för henne att arbeta under Ramadan. Ett år hade hon semester två veckor. Då sov hon bort halva dagarna och den speciella ”Ramadankänslan” försvann.
– Jag tycker att jobbet gör mig piggare och att jag hinner med mer, som till exempel att studera Koranen och Haditherna, som jag gör varje Ramadan.
Kristina tycker också att det blir lättare att vara tålmodig och inkännande i sitt jobb under Ramadan.
– Mitt jobb handlar om att ta hand om, stötta och känna in vad kvinnorna behöver och hjälpa dem igenom sin förlossning, som kan vara mycket jobbig och smärtsam. Det är ju precis det som Ramadan handlar om; att vara en god medmänniska.

Känner du någon gång att fastan kan påverka så att du gör onödiga misstag, det är ju ändå mammor och små bebisars liv det handlar om?
– Möjligheten att göra ett bra jobb tycker jag snarare är en fråga om arbetstider och löner. Jag kämpar mot orättvisor och för jämställd arbetsmarknad inom facket. Ingen är gladare än jag att vi fick 4,3 procents löneökning nu efter förhandlingarna!
– Som undersköterska har jag heller inget medicinskt ansvar. Om jag varit läkare eller barnmorska hade jag fått ta ställning till det. En kollega som också fastar under Ramadan väljer till exempel att jobba natt, eftersom hon tycker det känns bättre.
Under resten av året fastar Kristina alltid måndagar och torsdagar som profeten Muhammed gjorde. Ibland glömmer kollegorna bort att hon fastar eller att det är Ramadan och frågar om hon ska med på lunch.
– Då ber de alltid så hemskt mycket om ursäkt, precis som de skulle ha förolämpat mig, ha ha! Jag förklarar att det jag gör är personligt för att jag vill vara närmare Gud. Jag brukar alltid sitta med vid bordet och prata även om jag fastar.
Många kollegor säger också att de tycker synd om henne att hon inte får dricka och att det måste vara varmt med sjalen. Det kan bli väldigt hett i förlossningsrummen.
– Då brukar jag säga att det är varmare i helvetet, ha ha!
Sedan fortsätter hon:
–Sjalen är faktiskt en fördel när det är varmt, eftersom den stoppar svetten från att rinna ner i mitt ansikte.

Har du något tips till den som också ska jobba under Ramadan?
– De första dagarna är jobbigast, sedan blir det mycket lättare. Jag passar på att fukta läpparna och munnen ordentligt under wudu, förberedelserna för bön under dagen. När jag har rast lägger jag mig i soffan och vilar. När jag känner hunger tänker jag på att fastan är obligatorisk och tillhör islams fem pelare, att vi fastar för att komma närmare Gud och bli tålmodiga. Jag tänker också på de människor som inte själva får välja när de känner hunger. Då orkar jag.

Hur gör du för att hinna allting under Ramadan och också må bra?
– Jag bryter fastan med dadlar och ett glas vatten innan Mahgrebbönen. Efter bön äter jag något lätt, som en soppa. Jag förbereder också mycket mat eftersom jag vill hinna till moskén för att be Ishabönen. Förra året tog jag blodprov på mig själv när det var två, tre dagar kvar på fastan och alla värdena var då tipp-topp.
Text: Hanna Stefansson

Previous Ungdomsläger om Palestina – anmäl dig nu!
Next Större tydlighet om fasta i norr

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!