Eidfestival i naturskön miljö

Eidfestival i naturskön miljö

Publicerad: 2017-07-12

Eid är den största muslimska högtiden på året, och Ibn Rushd är med och arrangerar eidfiranden runt om i landet. Den 26 juni samlades familjer från hela Stockholm för ett gemensamt eidfirande i Hågelbyparken i Botkyrka. 3 000 besökare möttes av en klarblå himmel i den vackra parken som byggdes i början av 1900-talet. Hågelbyparkens egna aktiviteter såsom ponnyridning och elbilsbana var populära, köerna fylldes snabbt med ivriga och festklädda barn i alla åldrar.

Eid brukar i många sammanhang kallas för barnens dag, och i Hågelbyparken var barnen i stort fokus. Utöver Hågelbyparkens egna aktiviteter hade arrangörerna ställt upp hoppborgar och lekstationer. Det var en härlig stämning i sann festivalanda. Under dagen delade volontärer ut ballonger och bjöd på korv, sockervadd, popcorn och godis, allt utan kostnad. På scenen uppträdde barn med sång och koranläsning och där kunde man även njuta av somalisk traditionell dans och musik.

Enligt Hågelbyparkens egna beräkningar besöktes eidfestivalen av ca 3000 personer. Vi frågade projektledaren Samia el Amri om eidfestivalens syfte:

– Tanken är att muslimer ska få uppleva eid tillsammans, vi ville att alla skulle samlas och dela glädjen.

Jag besökte själv eidfestivalen med min familj, det var underbart att se mina två små barns förtjusning inför allt spännande som fanns att uppleva. För mig var det en  härlig känsla att kunna ta med barnen till en sådan här tillställning där det får möta andra som också firar eid, ha roligt och äta gott. Jag känner att vi skulle komma varje år om organisationerna skulle anordna det.

Utsikterna verkar goda. Samia el-Amri berättar att man redan påbörjat arbetet med nästa års eidfest.

– Vi hoppas att detta kan bli en långvarig tradition för muslimer i Sverige.

Text: Sofia Aouinti

Se fler bilder på vår facebook sida, eller klicka här!

Previous En studieresa till Bosnien (2017) - en resa om förlorat liv men vunnen bildning
Next Fakta saknas

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar