Föreningars demokrati stärks på distans

Föreningars demokrati stärks på distans

Det är en mörk lördagskväll i november och på åtta olika platser i landet har styrelseledamöter i lika många föreningar kopplat upp sig vid datorn. På videoplattformen Zoom är Ibn Rushds digitala styrelseutbildning i full gång.

Kursen vänder sig till personer som är ordförande, sekreterare eller kassör i en förening.

”Hur kan man göra för att få alla delaktiga i ett samtal?” lyder frågan som cirkelledaren precis har lagt upp på skärmen så att alla kan se. Deltagarna delas in i digitala smågrupper och diskussionen sätter igång.

– Det är jätteviktigt att se till att alla lär känna varandra. Bara en så enkel sak som en presentationsrunda när folk är nya för varandra gör att de blyga vågar prata, resonerar deltagaren Nohzatullah Juma Gul och tillägger:

– Det är också ordförandens uppgift att ställa direkta frågor till personerna i styrelsen ibland, att vända sig till ledamöterna en och en och fråga vad de tycker.

Vill hjälpa nyanlända

Nohzatullah Juma Gul är sedan några månader vice ordförande i Islamiska förbundet i Härnösand, som står bakom Fredsmoskén.

– Det började med att min åttaåriga dotter deltog i Fredagsmoskéns helgaktiviteter. Jag tyckte att det var en så fin verksamhet som samlade människor från olika länder och kulturer. Jag fick idéer om hur man skulle kunna göra ännu mer för nyanlända. Därför bestämde jag mig för att engagera mig i föreningen, berättar han.

Raja Abu Musleh från Sävsjö, som också går kursen ikväll, är sekreterare i distriktsstyrelsen i Ibn Rushd Östra. En roll som hon hamnade i efter att en tid ha varit engagerad i studieförbundet som cirkelledare.

– Jag har engagerat mig ideellt både här i Sverige och i mitt hemland Jordanien. Genom att göra det i Ibn Rushd kan jag hjälpa nyanlända kvinnor att komma in i det svenska samhället. Nu när jag blev vald till sekreterare kände jag att jag behövde förstå hur det funkar med ideella föreningar i Sverige. Den här kursen hjälper mig faktiskt jättemycket, säger hon.

Tillgängligt i hela Sverige

Kurser i föreningsdemokrati är en viktig del av studieförbundet Ibn Rushds verksamhet. Förra året deltog 823 personer i sådana eller liknande kurser hos något av studieförbundets sex distrikt. Under 2020 har många kurser flyttat ut till digitala plattformar, vilket gör att det inte spelar någon roll var i Sverige man bor.

– På det sättet kan vi nå ut med den här verksamheten till fler, säger Ala Haidari, verksamhetsutvecklare på Ibn Rushd västra.

Stärker föreningars demokratiska strukturer

På kurserna om organisering får deltagarna lära sig om föreningslivets historia i Sverige och om vilken roll föreningarna har haft i framväxandet av demokratin. Man går igenom vad de olika rollerna i styrelsen innebär och hur det fungerar med stadgar, regler och ansvar.

– Vi vill stärka de demokratiska strukturerna i föreningarna. Med tydliga demokratiska strukturer kan styrelsen organisera sig på ett bra sätt och få mer gjort. Den här kunskapen är också viktig för att föreningar ska kunna samarbeta med oss på Ibn Rushd. Och med andra aktörer, säger Ala Haidari.

För Nohzatullah Juma Gul från Härnösand är det tre välinvesterade timmar.

– Jag tycker att jag har fått en mycket bättre förståelse för hur systemet med föreningar fungerar, och hur det verkligen är uppbyggt så att alla ska få vara med och bestämma, säger han.

Previous Distanskurs: Grunderna i bokföring
Next Granskning visar: Överlag hög kvalitet i Ibn Rushds verksamhet 

Andra artiklar