Ibn Rushd är ett studieförbund med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning.
Ibn Rushd strävar efter att vara en stark aktör i det demokratiska samhällsbygget i Sverige. Vi vill vara med och bygga upp ett rättvist samhälle och tar tydligt ställning för mänskliga rättigheter och mot rasism som drabbar minoriteter och marginaliserade grupper. Ibn Rushd vill skapa större förståelse och respekt, människor emellan genom kultur- och bildningsinsatser.
Vårt utbud av studiecirklar och kulturarrangemang skapar delaktighet och bidrar till att människor med olika bakgrund möts, stärks och lär sig tillsammans. Ibn Rushd tror starkt att lösningen på många av vår tids utmaningar är folkbildning och engagemang.
Alla studieförbund har statens uppdrag att aktivt arbeta för att nå nya deltagargrupper, däribland personer som är korttidsutbildade, utrikesfödda eller har en funktionsnedsättning. Ibn Rushd är särskilt bra på att nå flera av dessa grupper. Av den statistik som årligen sammanställs av Folkbildningsrådet och skickas in till SCB framgår att Ibn Rushd är det studieförbund som bland sina deltagare samlar den största andelen unga, utrikesfödda och personer med kort utbildningsbakgrund. Ibn Rushd var också det studieförbund som 2018 hade den största andelen ”nybörjare” – personer som aldrig tidigare deltagit i en studiecirkel eller någon annan folkbildningsaktivitet.
Ibn Rushd är stolta över att studieförbundet, precis som i den svenska folkbildningens barndom, stärker marginaliserade grupper och ger dem verktyg för att ta plats i samhället på samma villkor som andra.
Kvinnobildningshuset har blivit en mötesplats med fokus på kvinnors egna bildningsresor. Här stärks deras delaktighet och möjligheter att ta makten över sin egen livssituation och delta i utformandet av lokalsamhället.
Ibn Rushds Kvinnobildningshus (KBH) mål är att bryta isoleringen av kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden och samhället. KBH är en mötesplats där kvinnor kan utbyta erfarenhet, kunskap och stärka sin egenmakt. Bildningshuset har resulterat i ökad delaktighet i samhället för kvinnor samt ungdomar.
2021 så blev Huddinge listat som ett “utsatt” område, med en skjutning precis utanför Kvinnobildningshuset i Huddinge. Då öppnade KBH sina dörrar för sörjande och för föräldrar som vill samarbeta med Ibn Rushd för att säkra att deras unga ska få en meningsfull och trygg plats att växa upp i.
Ines, verksamhetsansvarig hos Ibn Rushd, berättar om hur KBH blivit en plats för möten mellan polisen och de unga, föräldrar, socialtjänsten och många andra offentliga aktörer. Ett exempel på hur KBH blivit en plats för lokala frågor bortom folkbildningen är att nu nattvandrar många i området runt Flemingsbergs centrum med en reflexväst med Ibn Rushd loggan på. För många har Ibn rushds lokaler blivit en trygghet och ett ankare.
Vi söker nu fler kommuner som är intresserade av att starta ett eget kvinnobildningshus. Kontakta oss om du vill veta mer.
Studiematerial om föräldrars insatser i barnens uppväxt. Vad är föräldraskap, vad är barnens rättigheter, mobbning, skola och hem.
Detta material är riktat till cirkelledare och består av fem teman. Varje tema är uppdelat i mindre avsnitt som man kan gå igenom vid varje träff. Varje avsnitt inleds med ett kort teoretiskt pass och följs av diskussionsfrågor och/eller övningar.
Här kan du lära dig mer om Ibn Rushd och vår verksamhet.
Läs gärna vår årsberättelse
En handbok för cirkelledare i svenska för deltagare med kort eller ingen skolbakgrund. Läs mer här