Ibn Rushd väljer ny ordförande

Publicerad 19 juni, 2023

اقرأ أيضا المقال في مجلة الكومبيس: länk

Medlemmarna väljer Zainab Marrakchi till förbundsordförande för studieförbundet Ibn Rushd på årsstämman den 17 juni.

Härmed meddelar Ibn Rushd att Zainab Marrakchi väljt till ny förbundsordförande från och med årsstämman den 17 juni. Zainab tillträder som förbundsordförande efter tio år i styrelsen varav sex som viceordförande.

Zainab har ett långt engagemang inom den muslimska folkrörelsen. Sitt första möte med folkbildningen hade hon redan som barn. Idag är hon bland annat aktiv i Ibn Rushds medlemsorganisation Islamiska förbundet, IFIS, och är exempelvis ordförande för muslimska kvinnoföreningen, en dotterförening till IFIS.

Jag kan inte komma ihåg en tid när jag inte varit med i en studiecirkel. Studiecirkeln har gett mig så mycket. Man får lära sig att möta andra människor och använda dialog som verktyg. Här har jag mött andra troende och etniska grupper, och andra föreningsengagerade och jag bär med mig mötet med dem hela tiden. Folkbildningen tränar oss i hur vi leder och möter individer, den utmanar oss att inte bara präglas av våra egna idéer så att vi vågar testa nya tankar och vara nyfikna. Studiecirkeln är ett lyssnande som utgår ifrån att ställa frågor.

Zainabs engagemang har de senaste åren trappats upp. Samtidigt som hon tillträder som förbundsordförande för Ibn Rushd så sitter hon idag i styrelsen för Stockholms moské.

Att vara engagerad är jätteroligt. Genom att vara i verksamheten och samtidigt aktiv i den lokala församlingens styrelse får man utrymme att vara kreativ. Det ger otroligt mycket att få jobba med människor som är ifrån samma församling. Men ett Ibn Rushd-engagemang är annorlunda, här är fokus på det strategiska ledarskapet.

Zainab har redan satt ett stort avtryck på Ibn Rushd som del av styrelsen, bland annat har hon bidragit till viktig verksamhetsutveckling inom jämställdhetsområdet. Något som bland annat resulterat i det årliga evenemanget BANATI – ett jämställdhetsforum för och av muslimska kvinnor. Framåt ser hon tre  stora utmaningar för Ibn Rushd och folkbildningen som hon vill ta sig an i sin nya roll som förbundsordförande:

Ibn Rushd
Zainab Marrakchi, nyvald förbundsordförande

Det politiska klimatet är skrämmande just nu och är en jätteutmaning. Samtidigt känner jag en enorm trygghet i att möta det politiska klimatet och de kommande utmaningarna tillsammans med en modig och kompetent personal och förtroendevalda inom Ibn rushd. Men klimatet kräver av Ibn Rushd fortsätter visa att vi är en samhällsaktör att räkna med. Vårt progressiva arbete måste synligöras ännu mer, inte bara för studieförbundets skull, utan för att vi måste stå fast i vår vision som stolta muslimer och självklara medborgare i Sverige. Ibn Rushds roll i det är att tillgängliggöra folkbildningsverktygen vi har till fler och göra konkreta satsningar på våra medlemsorganisationer för att stärka dem i en mer allvarlig tid. Bildningsresan handlar om makt genom kunskap. Oavsett vem man är. Kvinna med utländsk bakgrund som ännu inte är aktiv i arbetsmarknaden. Lägst avlönade med sämst villkor på arbetsmarknaden. Till tankeledare hos befintliga medlemmar. Ibn Rushd roll är att lyfta dessa, stärka dem och ge dem en plattform. Fortsatta jämställdhetssatsningar som Kvinnornas bildningshus blir avgörande precis som utvecklingen av Banati. Vi har redan verktygen. Min uppgift som ordförande blir att tillgängliggöra dem för fler.

Anna Waara, Ibn Rushds förbundschef:

Zainab kliver in i Ibn Rushd med en stark förankring i medlemsbasen och i civilsamhällesfrågorna. Hon är en tydlig och aktiv ledare som vill vara nära verksamheten. Hennes strategiska ledarskap kommer förstärka oss. Vi ser fram emot att få en ny energi i frågorna, och att få utveckla en nära dialog med medlemmarna med en ordförande som vill vara ute i fältet och träffa föreningarna. Zainab är visionsdriven och har redan gjort ett bestående avtryck på oss som studieförbund, i rollen som ordförande kommer hon garanterat fylla en viktig roll för Ibn Rushds framtida utveckling.

Fr.v. Anna Waara, förbundschef, Muse Yusuf, distriktschef Stockholm-Uppsala, Zainab Marrakchi, förbundsordförande

Ibn Rushds tillträdande förbundsordförande, Zainab Marrakchi:

Vi träder in i ett nytt ledarskap med en ny förbundsordförande och en relativt ny förbundschef. Men vi har båda varit i rörelsen och i ledningsarbetet länge. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med en stark styrelse och fortsätta driva ett modigt studieförbund. Vi kommer prioritera att fortsätta våga ta dialogen och fortsätta vara progressiva. Mitt fokus kommer vara på föreningarna och att stärka medlemsinflytandet så att medlemmarna känner ett större ägandeskap för Ibn Rushd.

 

 

Valberedningens motivering:

Zainab har varit med en längre period i Ibn Rushd, hon känner organisationen in och ut och har ett tydligt ledarskap. Zainab har ett starkt engagemang i Ibn Rushds frågor och i folkbildningen. Vi tror att hon kan bidra till en strategisk utveckling av förbundet. Vi bedömmer att i och med det politiska klimatet så är Zainab rätt person för att ta sig an Ibn Rushds och folkbildningens framtida utmaningar.”

Previous Zana Muhammed slutar som förbundsordförande
Next Här är trossamfunden som växer mest i Sverige

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar