Palestina i fokus under uppskattat läger

Palestina i fokus under uppskattat läger

Runt 25 unga från hela Sverige deltog i det sommarläger som Ibn Rushd arrangerade tillsammans med Palestinagrupperna i Sverige den 10-12 augusti. Fokus låg på fakta i konflikten mellan Israel och Palestina och efteråt var det många som kände sig stärkta av att kunna mer.

21-åriga Alaa Ahmed från Stockholm deltog i lägret tillsammans med några vänner. En i gänget hade sett evenemanget på Facebook. När de gick in och läste mer blev de genast peppade, berättar Alaa.

– Det var egentligen hela grejen med att det rörde konflikten mellan Israel och Palestina som gjorde att vi tyckte att det lät spännande, säger hon.

Även om Alaa inte själv är palestinier upplever hon att konflikten har följt henne genom hela livet. Det hon känt att hon saknat har varit bred och djupgående kunskap.

– Det finns så många olika sidor och så mycket att lära sig. Man vill vara källkritisk och då är det svårt att veta vad som är sant.

På programmet för årets läger stod bland annat flera föreläsningar av Ahmad Hussein som forskar vid Umeå universitet och har skrivit boken ”Den välkända konflikten och den eftertraktade freden”. Lägret besöktes även av Farid Zareie från Peaceworks Sweden och av Daniel Bergman från organisationen Judar för israelisk och palestinsk fred.

– Det kändes verkligen som att man fick se konflikten ur olika perspektiv och fick en större förståelse för den, säger Alaa Ahmed.

Hon får medhåll av Jasmin Nasser som även hon anmälde sig till lägret i hopp om att fördjupa sina kunskaper.

– Det var mer fokus på fakta än på vad man tycker och det tycker jag var jättebra. Jag vill kunna diskutera konflikten och komma med fakta snarare än åsikter, säger hon.

Sommarlägret arrangerades i år för fjärde gången. Platsen var Iggesund i Hälsingland, nära en vacker badsjö, och kvällarna fylldes av utomhusaktiviteter och dans.

För Jasmin Nasser är den kvardröjande känslan att hon vill engagera sig mer.

– Nu tror jag att jag kan bli mer aktiv. Att lära sig mer om situationen och att utbilda andra är det jag tror är viktigast, egentligen.

Text: Hanna Svensson
Foto: Maha Alhaddad

Previous Ledare: Ta chansen – höj din röst
Next Val 2018 – så tycker partierna

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar