Ramadan – mycket mer än fasta
Den andra lördagen i ramadan bjuder på sommarvärme och löpartävling i Göteborg. Bara ett par hundra meter från Göteborgs moské vid Ramberget glider eftersläntrarna i Göteborgsvarvet förbi. Inne i moskén är det lite svalare och fullt av folk som kommit för att be eftermiddagsbönen. Klockan 18 börjar kvällens program med Göteborgs unga muslimer, GUM. Det är ett imponerande antal ungdomar som valt att tillbringa en del av lördagskvällen i moskén – runt 100 personer allt som allt.
Ramadan, det muslimska årets viktigaste månad, är en tidpunkt då gemenskapen är extra viktig och då många vill ta chansen att stärkas i sin tro. För Ibn Rushds medlemsförening Göteborgs unga muslimer innebär de trettio dagarna ett späckat program med både kunskap och umgänge i fokus.
– Förra veckan blev vi faktiskt lite chockade över att det kom så många. Det var första lördagen i ramadan, det närmade sig iftar, man kan vara trött och inte orka. Det känns kul att ungdomarna engagerar sig, säger El-mehdi Siguerdjidjene, ledamot i GUM:s styrelse.
Både El-mehdi och Anes Cherigui, som är ordförande, har varit engagerade i GUM i många år. Programmet under ramandan brukar enligt dem se lite olika ut från år till år, men det är alltid en viktig månad för föreningen.
– Det handlar väldigt mycket om gemenskap. Både förra lördagen och i dag satsar vi på föreläsningar, men i samband med dem har vi alltid lite lära känna-aktiviteter också. Vi tänker att när så många kommer hit, varför inte ta chansen? Vissa som kommer hit känner varandra sedan länge men det finns också många som är nya och inte känner någon, säger Anes Cherigui.
På kvällens program står en föreläsning med Aberderisak Adam under rubriken En djupdykning i ramadan, ytterligare en föreläsning om att starta företag samt ett litet quiz bestående av såväl islamrelaterade som allmänna frågor. Abderisak Adam, som till vardags forskar på teknikhögskolan Chalmers och är en populär föreläsare i Göteborg, är det stora dragplåstret. Hans föreläsning kretsar framför allt kring vad Koranen säger om ramadan, och kring betydelsen av fastan. En av poängerna med den är att den stärker en inför resten av året, menar han.
– Fastan gör dig närvarande, för du är hungrig. Du tänker varför är jag hungrig? Jo, det är för Allahs skull som jag är det. Det är svårt att fasta och efteråt blir det lättare att göra allt det andra, som att be fem
gånger om dagen.
Den stora majoriteten av deltagarna är i åldersgruppen 16-24 år och det är ungefär lika många tjejer som killar. För vännerna Higmo Arif, Elif och Emma Lyons betyder aktiviterna med GUM mycket, berättar de. Det som för vissa skulle kunna låta som en uppoffring – att tillbringa en fredagskväll i moskén – är för dem något efterlängtat.
– För mig handlar det mycket om att komma hit och vara med andra människor som är som en själv. Det gör att man kan slappna av, säger Emma.
– Exakt, så fort man kommer in här känner man ro. Jag kan vara hur stressad som helst, när jag kommer till moskén blir jag lugn, säger Elif.
Fastan är vad som främst brukar förknippas med ramadan, men för många handlar månaden lika mycket om personlig utveckling på ett mycket bredare plan. Att fokusera inåt, öva sig i tålamod och odla sin solidaritet med dem som har det sämre. För Higmo Arif känns det viktigt att ta vara på tiden.
– Ramadan är bara 30 dagar, så man vill verkligen göra det bästa av dem. Träffa syskon, lära sig nya saker, bli starkare i sin tro, säger hon.
Samtidigt, menar Higmo och hennes vänner, är det nästan viktigare att komma till moskén under resten av året.
– Det är lite som Abderisak Adam var inne på i sin föreläsning. Under ramadan är tron så närvarande ändå, säger Elif.
Föreläsaren får av tjejerna omdömen som ”fantastisk” och ”jättebra”. Sett till innehållet var det inte så mycket som var nytt för dem, men det var ändå en föreläsning som väckte tankar.
– Han är en fantastisk föreläsare, så engagerad och passionerad, säger Higmo.
– Verkligen, instämmer Elif.
Alla i gänget har varit GUM-medlemmar i flera år. Här har de även träffat nya vänner.
– Båda de tjejerna som jag bor med har jag lärt känna här, säger Emma Lyons.
Text & foto: Hanna Svensson
Texten går även att läsa i Kupolen nummer 2/2019. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!