Munira Yussuf: Ge inte upp din dröm

Munira Yussuf: Ge inte upp din dröm

Omslagsillustrationen till Kupolens sommarnummer 2019 är gjord av Munira Yussuf, 25 år och självlärd digitalkonstnär. Vi frågade vad hon inspireras av – och vilka som är hennes bästa tips till andra som drömmer om att skapa. 

Berätta, hur kom bilden till?
– Jag vet inte riktigt vad jag tänkte mer än att ”åh vad roligt med flera kvinnor som håller om varandra och kramar varandra”. Gemenskapen, det var det jag sökte. Jag tyckte också att det kändes roligt att göra en
vektorbild (grafiskt format, red:s anm) då det är något jag inte gjort så mycket tidigare.

Du verkar gilla att testa nya stilar och tekniker?
– Ja, det är det jag försöker göra eftersom jag inte gått på konstskola. Det finns otroligt mycket tutorials på Youtube och jag inspireras också väldigt mycket av utländska konstnärer och illustratörer. Man kan komma väldigt långt bara med att experimentera, våga testa och ta ut svängarna.

Hur kom det sig att du blev konstnär?
– Jag har alltid varit intresserad, men det var när jag hade slutat gymnasiet som jag fick lite mer tid att ägna åt konsten och satte mig in i att lära mig programmen. Efter det har jag bara fortsatt. Jag sökte konstskola men kom inte in, så då blev jag socionom i stället. Det är faktiskt bra för det gör konsten till något annat, även om jag gör beställningsjobb så är det avkoppling för mig.

Hur väljer du dina motiv?
– Alltihop började med en önskan om att se personer som jag själv i konsten. Representation och intersektionalitet är viktiga frågor för mig och det vill jag att min konst ska skildra. Sedan har jag aldrig känt något behov av att visa män i min konst eftersom man ser dem så ofta ändå.

Vad vill du säga till dem som också drömmer om att skapa konst?
– Jag vill verkligen säga att du behöver inte ha en viss bakgrund eller gå på konstskola för att klara det. Lyssna inte på dem som säger att du inte kan göra det, för det kan du. Alla behövs i samhället och det handlar om att inte ge upp om dig själv och din dröm.

Text: Hanna Svensson
Foto: Miriam Steinbach

Texten går även att läsa i Kupolen nummer 2/2019. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!

Previous Samtal pågår – om interreligiös dialog
Next Ramadan – mycket mer än fasta

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar