Studiecirkel med personlig utveckling i fokus
Hur når man dit man vill i livet, och hur ska man göra för att må så bra som möjligt där man är? De frågorna har stått i fokus för två populära studiecirklar som Ibn Rushd distrikt Gotland, Stockholm, Uppsala hållit i Tensta.
– Vilka är era fem viktigaste mål i livet? Sätt er och skriv ner dem, och gör det nu!
En koncentrerad tystnad sänker sig över den lilla samlingslokalen. Ett tiotal huvuden sänker sig över papper och penna.
Mehdi Gharbi, som står längst fram i rummet och agerar cirkelledare, går snabbt vidare och låter sig inte nöja med listorna vi krystat ur oss.
– Ringa nu in det allra viktigaste målet bland de fem. Gör det bara.
Ytterligare en stunds tyst koncentration. Elmi Abdullahi, som kommit fram till att det allra viktigaste för honom är att må bra, blir ombedd att ställa sig upp.
– Vad behöver du göra för att må bra, Elmi? Vilka är de viktigaste stegen att börja med?
Saker som “äta bra”, ”sova bra” och ”träna” hamnar snabbt på lista nummer två. Vi befinner oss i Tensta centrum där Ibn Rushd distrikt Gotland, Stockholm, Uppsala håller i en studiecirkel som handlar om hur man skapar en stressfri vardag och når sina mål.
Cirkelledaren Mehdi Gharbi är en sådan där person som lätt blir medelpunkten i rum. Han lotsar cirkeln framåt med raska kliv, klickar sig målmedvetet igenom sin Powerpointpresentation, stannar upp och får var och en att klä sina tankar i ord.
Det råder en varm och avslappnad stämning i rummet, nästan som om deltagarna var gamla vänner. Några är förvisso här i sällskap av bekanta och familjemedlemmar, men långt ifrån alla.
– Jag kom hit för att jag tyckte det lät som bra saker, sånt man vill lära sig. När vi började blev jag rörd faktiskt. Det var sånt jag inte hade hört innan men som var bra kunskap, säger Fadeemone, en av cirkeldeltagarna.
Merparten av gruppen satte i gång redan i höstas, i form av en cirkel som specifikt kretsade kring boken ”De sju goda vanorna” av Stephen R Covey. Boken från 1989 är en bästsäljare som handlar om hur man steg för steg vässar sin effektivitet, tillsammans och i grupp.
Fortsättningscirkeln med fördjupning kring stresshantering och målsättning genomförs på deltagarnas eget initiativ.
– De ville lära sig mer om olika tekniker för att göra rätt saker, så då berättar jag mer om det, säger Mehdi Gharbi.
Namnet klingar kanske bekant för vissa. Mehdi Gharbi blev 2011, efter den tunisiska revolutionen, känd som mannen som bidragit till händelseutvecklingen genom sin granskande och opinionsbildande nättidning Tunis News.
Han hade då drivit den i hemlighet i elva år.
– Under de elva åren hade jag ingen fritid. På dagarna jobbade jag som civilingenjör, på kvällarna jobbade jag för Tunisiens frihet. När de elva åren var över kände jag behov av personlig utveckling.
Kunskaperna som Mehdi Gharbi förvärvade då är något han gärna delar med sig av, förklarar han.
– Med små medel kan man göra positiva förändringar i det egna livet. Det är det jag vill lära ut till både ungdomar och vuxna.
Under kvällens träff handlar det framför allt om diverse strategier för stresshantering som betas av en efter en. Pomodoroteknik, skriva listor, svälja den fulaste grodan först. Bilden av de – alla tämligen fula – grodor som står till buds lockar till glada skratt.
Eftersom det här inte är vilken korvstoppningskurs som helst, utan en studiecirkel, är interaktionen i salen viktig. Alla som närvarar får reflektera över sina mål, såsom det körkort som hägrar vid horisonten för Sadia Said.
Cirkelledare Mehdi Gharbi är klar över vad som står högst på den egna prioriteringslistan.
– För mig känns det bra när jag kan se att jag gjort något med hjärtat. Mitt mål i livet är att göra andra glada. Att se till att de får möjlighet att utveckla sig själva är ett sätt att göra det på, säger han.
Text och foto: Hanna Svensson
Fakta: Fick pris för engagemanget
Mehdi Gharbi, som lett en rad studiecirklar åt Ibn Rushd, ägnade under åren 2000-2011 varje kväll åt att sätt ihop och distribuera Tunis News. Genom att sammanställa information från en rad olika nyhetskällor, och skicka ut informationen till en växande skara prenumeranter, lyckades han komma runt censuren i landet. Efter diktatorn Ben Alis fall i januari 2011 övertogs Tunis News av två personer bosatta i Tunisien. Mehdi Gharbi kunde då besöka det gamla hemlandet – och träffa sin mamma – för första gången på många år.
Själv är Mehdi Gharbi bosatt i Sollentuna norr om Stockholm. Han har fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang och har bland annat framträtt under Muslimska familjedagarna. År 2012 belönades han med Martin Luther King-priset för sitt arbete med Tunis News. Under prisutdelningen passade han på att tacka sin fru för att hon stått ut med honom under de år då han jobbat all sin vakna tid.
Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 2/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!