• Dania och Zahraah: Rör inte vår moské
  • Dania och Zahraah: Rör inte vår moské

Dania och Zahraah: Rör inte vår moské

För Dania Mahdi och Zahraah Al-Husseini är Imam Ali-moskén i Järfälla som ett andra hem. När moskén brann i april 2017 var det ett hårt slag för församlingsmedlemmarna. – Det kändes som att hjärtat brast, säger Dania.

Imam Ali Islamic Center är en av Sveriges största moskéer – flera tusen kvadratmeter stor med alla flyglar inräknade. När Kupolen kommer på besök är varenda liten vrå fylld av folk. Den shiamuslimska församlingen är mitt inne i Ashura, högtiden då man sörjer martyren imam Hussein.

– Alla andra högtider kan stoppas, men de här dagarna går inte att stoppa. Imam Hussein är en jättestor karaktär som dog för rättvisa och gemenskap, säger Dania Mahdi.

Dania, som är 21 år och bor i Spånga, har bänkat sig längst bak i moskéns skolsal tillsammans med vännen Zahraah Al-Husseini. Ashura-kvällarna kantas av bön, Koranrecitation och föreläsningar, och de senare hålls på såväl arabiska som persiska och svenska.

– Det här är en högtid som betyder lika mycket för mig som Eid. Det är viktigt för mig att göra min plikt för att föra traditionen vidare. Jag försöker delta så mycket jag kan, säger Zahraah.

Den 30 april 2017 utsattes Imam Ali-moskén för ett brandattentat. Hela den bakre fasaden och delar av de inre utrymmena förstördes. Församlingen hade länge upplevt hotbilden som påtaglig, något som bland annat gjort att man ansökt om att få kameraövervaka moskén. Ändå kom det som en chock när lågorna stod mot himlen.

– Det kändes som att hjärtat brast. Tänk dig att du har ett hem som du går till för att lätta på ditt hjärta. Så kommer någon och förstör det, säger Dania Mahdi.

Både hon och Zahraah har sett moskén som ett andra hem sedan de var små och gick i söndagsskola. De föddes ungefär när den byggdes, 1997, och vittnar om en stark känsla av gemenskap – församlingsmedlemmarna ser moskén som något de skapat tillsammans.

– För mig är den en trygghet, en plats att kunna gå till när som helst. Bara att se att den finns betyder mycket för mig. Det kan räcka med att jag åker förbi den, jag behöver inte alltid gå in för att det kännas bra. Det är viktigare än folk tror, säger Zahraah Al-Husseini.

Imam Ali Islamic Center samlar flera tusen medlemmar. Man arbetar aktivt för en ökad integration i lokalsamhället och ingår sedan 2017 i Järfällas nybildade interreligiösa råd. Dania Mahdi tänker på just den aspekten när branden kommer på tal.

– Det finns folk som har ett utanförskap i samhället, och moskén arbetar med att stärka dem så att de ska kunna komma ut i samhället. Det drabbar dem när moskén drabbas, säger hon.

Zahraah Al-Husseini reflekterar även över de politiska tongångar som på olika sätt vill kringskära muslimers religionsutövning.

– Precis som alla andra har vi rätt till en plats där vi kan utöva får tro. Det är en del av religionsfriheten och absolut inte något jag är beredd att ge upp bara för att någon annan säger det, säger hon.

Text: Hanna Svensson
Foto: Hanna Svensson & Privat

Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 3/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!

Previous Örebro moské blickar framåt
Next Partierna: Det här vill vi göra

Andra artiklar