Örebro moské blickar framåt
Ett år har gått sedan två tredjedelar av Örebro moské ödelades i en brand. Nu hoppas moskéföreningen på att snart kunna komma i gång med återuppbyggnaden – men sorgen över attentatet finns kvar.
Tidigt på morgonen den 26 september 2017 väcktes Jamal Lamhamdi av sin dotter: ”Pappa, pappa, det brinner i moskén”. Jamal, som är vd för stiftelsen Örebro moské, hade låtit sin egen mobil ligga urladdad under natten. I dotterns mobil hade det plingat till av den tragiska nyheten.
– Min första tanke var: ”Det är inte sant. Det kan inte vara Sverige.”
Det var sant. En våldsam brand hade sedan tvåtiden på natten härjat i moskéns södra del där den stora bönesalen låg. En bit in på dagen brann det fortfarande. Räddningstjänsten kämpade hårt och lyckades avgränsa branden så att den norra delen kunde räddas.
– Det var en stor chock för oss allihop. Vi hade aldrig tänkt att det skulle hända något. Ingen kunde tro att det brann i vår moské, säger Jamal Lamhamdi.
Dagarna efteråt samlades församlingsmedlemmar vid brandplatsen för att sörja och be. Örebro moské ligger i Vivalla, ett bostadsområde i utkanten av Örebro där det bor många muslimer. Man har aldrig någonsin känt sig hotade av den närmaste omgivningen, menar Jamal Lamhamdi, men visst har hotbrev förekommit. 2014 kastades även en flaska med misstänkt innehåll in i moskén.
– Hot finns mot alla moskéer. Så fort det händer något i världen blir alla muslimer ett frågetecken.
En 20-årig man greps relativt omgående misstänkt för att ha anlagt branden. I mars i år dömdes han för grov mordbrand av Örebro tingsrätt, en dom som senare fastställdes av hovrätten. Straffet blev rättspsykiatrisk vård eftersom det slagits fast att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.
För moskéns del vidtog några hemlösa månader. Fredagsbönen förrättas än i dag i den så kallade ballonghallen, en kommunal idrottsanläggning i andra änden av Vivalla. Sedan månadsskiftet februari/mars har man dock kunna flytta tillbaka den mesta av den övriga verksamheten till moskébyggnadens kvarvarande, norra del. Efter ett omfattande renoverings- och saneringsarbete är de invändiga spåren av branden som bortblåsta.
– Det är trångt, men det går. Vi har väldigt mycket aktiviteter här. Ungdomsträffar, läxhjälp, diskussionsgrupper för kvinnor, Koranläsning, studiecirklar kring sociala frågor. Det är alltid något som händer. Moskén är en viktig plats, säger Jamal Lamhamdi.
Dagligen besöker minst 300 personer moskén för att be, berättar han. Under fredagsbönen i ballonghallen uppgår antalet till 1 500. Målet är att bygga upp den förstörda delen så snart som möjligt.
– Vi hoppas få bygglov i höst. Men det är en lång process, förhandlingarna med försäkringsbolaget pågår fortfarande.
Jamal Lamhamdi vill gärna lyfta fram den stöttning som moskén fick av det omgivande samhället efter branden. Kommunen, polisen, kyrkan och en rad civilsamhällesorganisationer har alla stått på tårna för att ställa upp. Dagen efter branden kom även kung Carl Gustaf på besök i samband med ett redan inplanerat besök i Örebro.
– Det var ett hedersbesök för oss. Det betyder mycket att känna att vi har samhällets stöd.
Även om man nu blickar framåt finns smärtan kvar. En central sak, menar Jamal Lamhamdi, är att man inte vill bli alltför rädda och göra moskén till en sluten plats.
– Moskén ska vara en offentlig plats, öppen för alla. Vi tror på öppenhet och gemenskap. Det här är en viktig mötesplats, inte minst för våra ungdomar som vi vill ska ha gott uppförande och motverka alla slags hot mot samhället. Vi försöker vara en god samhällsaktör.
Text: Hanna Svensson
Foto: Hanna Svensson & Privat
I Hässleholm lades utredningen ner efter en månad
I förra numret av Kupolen kunde du läsa om den brand som drabbade Islamiska kulturcentret i Hässleholm i maj. De hyrda källarlokalerna blev helt förstörda och den oförsäkrade föreningen ställdes på bar backe.
Hässleholms kommun ordnade snabbt fram en temporär lokal. Där huserar föreningen fortfarande. De gamla lokalerna kommer man inte att få återvända till – hyresvärden har sagt upp kontraktet sedan många av de boende känt oro.
Förundersökningen om grov mordbrand lades ner den 23 juni, en dryg månad efter branden. Enligt polisen fanns det inga spår att arbeta vidare med.
Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 3/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!