• Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018
  • Så bra var Muslimska familjedagarna 2018

Så bra var Muslimska familjedagarna 2018

Muslimska familjedagarna är över för den här gången och många blickar nu tillbaka på tre dagar fyllda av glada möten. Ibn Rushd var självklart på plats i Kistamässan.

Vad är egentligen grejen med Muslimska familjedagarna? Kanske finns det lika många svar som det finns besökare, men ”möten” och ”samhörighet” var ord som återkom under den fullspäckade konferensen.

– Man känner sig hemma och är bland vänner. Vi vill alla samma sak här, och det är att lyfta varandra. Det är den känslan som jag kommer hit för, sa Fatima Ibrahim när hon besökte Ibn Rushds monter.

Syskonen Amro och Nehal Elhassan var inne på samma linje.

– Det är gemenskapen som är det bästa, det är kul att träffa många andra som är i samma sits som en själv, sa Amro och fick medhåll av sin syster.

Att Fatima bor i Örebro, Amro i Linköping och Nehal i Stockholm är en ganska bra spegling av deltagarna i årets konferens – många kom från närområdet, men många var också tillresta utifrån.

Totalt deltog runt 3 000 personer den här gången, en siffra som projektledaren Osman Hirzi känner sig nöjd med.

– Det som också känns bra är att vi verkar ha haft många förstagångsbesökare. Jag träffade själv otroligt många människor som aldrig tidigare varit med, säger han.

Osman Hirzi är dessutom mycket nöjd med den mångfald man fått till.

– Vi hade en mångfald bland besökarna och vi hade även bra deltagarsiffror på alla våra parallella föreläsningsprogram. Tidigare år har det varit vissa program som haft färre besökare, men i år var det bra med folk överallt. Vi såg verkligen till att de flesta lämnade supernöjda, säger han.

Även bland montrarna i souken var spännvidden stor. Hayat Abdi och Roweida Suleiman satt exempelvis och pärlade armband som de sålde till förmån för en kommande klassresa, och en bit bort stod Ilyas Hassan och informerade om Hyresgästföreningens verksamhet.

­– Det betyder mycket för oss att vara här eftersom många som kommer hit bor i hyresrätt. Det är ett tillfälle för oss att berätta om oss och vad vi kan hjälpa till med, men också att få deras perspektiv på vad de tycker att vi ska göra. Det är första gången vi är här men jag hoppas verkligen att det blir återkommande, sa han.

Också Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské, hade bråda dagar. Vid sidan av den parallella imamkonferensen fann han tid för att bemanna moskéns monter.

– Vi står här och informerar om allt som vi gör i moskén. Muslimska familjedagarna är ett socialt evenemang som är viktigt för hela familjen. Folk från olika kulturer möts och upptäcker att de kan göra något tillsammans, och tillsammans med samhället, sa han.

För arrangörsgruppen återstår det nu bara att börja ladda inför nästa år.

– Hallen i Kistamässan rymmer upp till 10 000 personer. Det är målet, säger Osman Hirzi.

Text och foto: Hanna Svensson

Previous En studieresa till Bosnien – om förlorat liv men vunnen bildning
Next Ledare: Att stå upp för demokratin

Andra artiklar