Storsatsning på arabiska språket i Malmö

Storsatsning på arabiska språket i Malmö

Numera är arabiskan, av allt att döma, Sveriges största minoritetsspråk. Det har Ibn Rushd tagit fasta på. Arabiska bokmässan i Malmö är en av flera viktiga insatser för att stärka språkets ställning i Sverige, och den 20-22 april är det dags igen.

Baltiska hallen i Malmö, våren 2017. Den gamla evenemangshallen som en gång i tiden inhyste rockbandet Rolling Stones bubblar av litterärt engagemang. Läsare och författare möts, den ena boken efter den andra får en ny, nyfiken ägare.

Det är Nordens första arabiska bokmässa som äger rum.

– Stämningen som rådde där var helt fantastisk. Det var demokrati i luften. Det fanns de som berättade att de köpt en bok för första gången i livet, säger Ibn Rushd distrikt Södras verksamhetsledare, Ala Eddin Al-Qut, drygt ett halvår senare.

Det var i distriktets lokaler i Malmö som idén om bokmässan uppstod. I en del av lokalerna, där det drivs ett litet glokalt café, träffades en grupp personer och började prata om projektet. Förutom att de alla var mer eller mindre nyanlända i Sverige hade de alla ett stort intresse för litteratur.

För Hazem Youness, en av initiativtagarna, uppstod intresset först efter att han kommit till Sverige tillsammans med sin fru och deras tre barn.

– I Syrien sysslade jag med andra saker i livet, bland annat Mellanösternstudier. Men här i Sverige blev jag och min fru rädda för att barnen skulle förlora sitt språk. Det var så det började, säger han.

Barnens modersmålslärare hade själv inte arabiska som modersmål, något som gjorde Hazem Youness upprörd och fick honom att själv börja leta efter böcker på arabiska att komplettera undervisningen med. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Jag blev förvånad både över hur dåligt det fungerade och över hur dåligt utbudet av böcker var. För att du ska lära dig ett språk är ju läsningen A och O, det är det första steget. Utan att kunna läsa kan du inte skriva eller kommunicera muntligt heller.

En jakt på böcker började. Hazem Youness insåg snart att det som gällde var att själv se till att böckerna kom till Sverige, och där någonstans – i samtalen på glokala caféet – dök tanken om att även ta hit författarna upp.

Arabiska bokmässan var född.

– Det var mycket jobb för att få allt att falla på plats, men vi lyckades och blev verkligen nöjda med hur det blev. Vi fick uppmärksamhet i en massa olika mediekanaler, varav många utländska, och alla sa till oss att ”ni måste göra det här igen, och ni måste göra det större”. Så det gör vi nu, säger Hazem Youness.

Han är numera anställd av Ibn Rushd som koordinator för Arabiska bokmässan 2018 – den hittills största bokmässan med arabisk inriktning på svensk mark. Förra årets upplaga var inte bara den dittills största, utan faktiskt den första i hela Skandinavien.

– Med tanke på hur många som talar arabiska är det lite konstigt, egentligen. Men Ibn Rushd har tagit bollen, säger Ala Eddin Al-Qut.

Det finns inga färska siffror på hur många i Sverige som pratar arabiska. År 2012 visade en undersökning att arabiskan var på väg att gå om finskan som landets nästa största språk, och sedan dess har det som bekant kommit många tusen arabisktalande flyktingar till Sverige.

I Skåne har Ibn Rushd distrikt Södra länge haft en strävan om att stärka arabiskans ställning i Sverige. Nu intensifieras arbetet, bland annat i form av seminarier för föräldrar som handlar om hur man som vuxen kan motivera barn att vilja läsa och lära sig språk. Det finns även planer på en mer akademiskt inriktad konferens med modersmålsundervisningens utformning och kvalitet på agendan.

För Ala Eddin Al-Qut är tillgången till språket, och till litteraturen, i mångt och mycket en demokratifråga.

– Det handlar om att alla ska kunna upptäcka läsningen, om de vill. Men hur ska man inspirera folk att läsa när utbudet av böcker på ens modersmål är smalt, föråldrat och tråkigt? Om jag inte läser dikter på mitt modersmål kommer jag knappast att börja läsa dikter på svenska heller, säger han.

Arabiska bokmässan är ett sätt att bidra till en breddning av utbudet i butiker och på bibliotek. Men det är också ett sätt att skaka liv i frågan och erbjuda en arena för tankeutbyte, samtal och debatt. Att öppet säga vad man tycker och tänker är inte alltid möjligt i de arabiskspråkiga författarnas hemländer, och under Arabiska bokmässan kan en sådan oas erbjudas.

22 deltagande författare och något färre förlag var facit för 2017; i år ser det ut att bli betydligt fler. Intresset från potentiella samarbetspartners, som flera skånska kommuner, har enligt Ala Eddin Al-Qut varit stort.

– Man möts ofta av skepsis i början när man startar upp något nytt. Nu springer folk för att vara en del av det. Men jag upplever ändå att klimatet för idéutveckling är väldigt bra i Malmö just nu, man märker vilken potential det finns i ett starkt föreningsliv, säger han.

Både Hazem Youness och Ala Eddin Al-Qut tror att bokmässan kan vara starten på ett större lyft för arabiskan i Sverige. Båda är fulla av historier om vikten av att kommunicera på rätt språk i rätt sammanhang, och en av dem handlar om en rektor på en närliggande skola:

– Han beklagade sig över det bristande föräldraengagemanget, det kom inte en enda person på föräldramötena. Jag sa till honom: ”Har du kvalitetssäkrat inbjudningarna? Du vet att de flesta inte kan svenska va?” De skickade ut en inbjudan på arabiska och det kom 200 föräldrar, säger Ala Eddin Al-Qut.

Årets bokmässa äger rum i Amiralen på Amiralsgatan 35 i Malmö.

 

Förlaget: Läsförståelse behöver tränas

Nypon, som ger ut lättläst litteratur på både svenska och arabiska, är ett av förlagen som ställer ut under Arabiska bokmässan 2018. Förlagschefen Lena Maria Nordstrand ser det som en självklarhet att vara på plats.

– För det första är lättläst skönlitteratur på svenska en bra genväg till att komma in i språket. För det andra har vi ett stort utbud av egna böcker som vi låtit översätta till arabiska. Självklart vill vi nå besökarna på mässan, säger hon.

Ett 30-tal böcker på arabiska finns i Nypons sortiment just nu. De spänner från en lättläst faktabok om Zlatan till Henrik Ibsens ”Ett dockhem” och riktar sig med andra ord till både barn och vuxna.

Förlaget siktar enligt Lena Maria Nordstrand på att nå två grupper: dels de som vill erövra svenskan, dels de som vill vässa sina färdigheter i arabiska eller hjälpa sina barn att göra det.

– Läsförståelse är som vilken färdighet som helst, man behöver träna upp den. För att kunna läsa obehindrat behöver man ungefär 5 000 timmars träning, och för att man ska orka med så många timmar måste man läsa sådant som känns tillgängligt. Och så behöver innehållet vara spännande, säger hon.

Nypon deltog i bokmässan även 2017. Lena Maria Nordstrands kvardröjande intryck är att många av besökarna var påtagligt glada och tacksamma över att möta utställare och böcker från sin egen kultur.

– Det är också ett skäl till att jag tycker att bokmässan är jätteviktig, man måste få lov att känna sig hemma i ett främmande land, säger hon.

 

Biblioteket: Svårt köpa in böcker

Arabiska bokmässan 2018 arrangeras av Ibn Rushd i samarbete med biblioteken i Malmö. Stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson tycker sig ha märkt att fler och fler besökare frågar efter litteratur på arabiska.

– Det är inte så konstigt, för det finns ju många arabisktalande i Malmö. Det märks att den arabiska kulturen fått ett uppsving över huvud taget vilket är positivt, säger han.

Samtidigt är det, menar stadsbibliotekarien, inte helt lätt att möta upp efterfrågan. Man försöker så gott man kan att bredda utbudet, men importkanalerna är i dag få när det kommer till de flesta utomeuropeiska språk.

– Här ser vi att bokmässan kan bidra, att vi kan få tillgång till fler böcker genom kontaktytorna som etableras. Det blir också ett tillfälle där vi kan nå ut till fler i målgruppen och där vi själva kan lära oss mer.

Bokmässan hålls den här gången i Amiralen, en gång i tiden Nordens största danspalats i Malmö Folkets park. Torbjörn Nilsson tror att den har potential att växa och bli något riktigt stort.

– Stadens ledning vill gärna få hit evenemang av det större slaget, och ett sådant tror vi absolut att bokmässan kan bli på sikt. Oavsett vilket är det viktigt att vi på olika sätt stöttar de initiativ som kommer upp, för kulturlivet i Malmö ska vara representativt för dem som bor här, säger han.

Text: Hanna Svensson
Foto: Mohamad Khalifeh

Den här artikeln går även att läsa i Kupolen nummer 1/2018. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!

Previous Mässor visar vägen till jobb för asylsökande
Next Lär dig arabiska i sommar

Andra artiklar