Mässor visar vägen till jobb för asylsökande

Mässor visar vägen till jobb för asylsökande

I april ordnar Ibn Rushd tre jobbmässor för asylsökande i Stockholmsområdet. Den första äger rum tisdagen den 10 april på Kulturhuset Lava vid Sergels torg.

Jobbet är för de flesta en central del av livet. Men att få ett är inte alltid så lätt, i synnerhet inte när man inte vet hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Den problematiken vill Ibn Rushd vara med och råda bot på.

– Många i gruppen i asylsökande står helt utanför samhället. De vill gärna jobba, men de får inte jobb och de vet heller inte hur man söker jobb. Vi vill öppna samhället för dem, säger Hussein Khalili, projektledare för Ibn Rushds jobbmässor.

Mässorna som går under samlingsnamnet Jobba i Sverige äger rum på följande platser: Kulturhuset Lava i Stockholm den 10 april, Tensta konsthall den 16 april och Mångkulturellt centrum i Fittja den 23 april. En lång rad arbetsgivare, myndigheter och organisationer kommer att finnas på plats, liksom tolkar, CV-coacher och andra inspiratörer.

Orden ”mångfald” och ”möten” har varit vägledande i planeringen av mässorna. Fokus ligger på att erbjuda en arena där asylsökande och arbetsgivare kan mötas, men också på att sprida kunskap om den svenska arbetsmarknaden.

– Det handlar om att visa vägen, inspirera och berätta om hur det funkar. Vi hoppas att det här kan vara ett första steg mot att utveckla ett bättre stöd för asylsökande, säger Hussein Khalili.

Samtidigt, understryker han, utgör mässorna en möjlighet även för arbetsgivarna.

– Det här är ett tillfälle där de kan träffa folk med kunskaper som de kan ha nytta av. Några har sagt att de kommer att rekrytera direkt på plats och det är förstås jättebra även om vi inte kan lova något.

Satsningen möjliggörs av regeringspengar som öronmärkts åt tidiga insatser för asylsökande. Målet är att korta etableringsprocessen, det vill säga den tid som går från att en person anländer till Sverige till att han eller hon har en sysselsättning.

– Gör man det kan man spara mycket tid och pengar, både åt de asylsökande och åt staten, säger Hussein Khalili.

Samtliga jobbmässor håller öppet mellan klockan 10 och 17 och det är fri entré.

 

Previous Ledare: Att stå upp för demokratin
Next Storsatsning på arabiska språket i Malmö

Andra artiklar