Undermålig MSB-rapport sprider konspirationsteorier

Undermålig MSB-rapport sprider konspirationsteorier

Pressmeddelande

170228

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beställt och finansierat rapporten ”Muslimska brödraskapet i Sverige” som författats av Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani. Rapportens innehåll väcker stor bestörtning och förvåning. Rapportförfattarna menar bl.a. att islamofobi inte finns i verkligheten utan är ett påhittat begrepp som endast används av islamister för att misskreditera islamkritiker.  Alla rasistiska hatbrott och diskriminering som drabbar muslimer skulle alltså vara påhitt. Att hitta den här typen av påståenden i en myndighetsrapport är alarmerande.

Rapportförfattarna använder sig av islamofobiska och rasistiska konspirationsidéer om att muslimska organisationer vill infiltrera svenska institutioner för att på sikt bygga ett parallellsamhälle. Dessa påståenden är vanliga i rasistiska miljöer men ges nu för första gången plats hos en svensk myndighet. MSB har rapporten på sin hemsida under fliken ”kunskapsbank”.

Rapportförfattarna menar att vi är ett långsiktigt hot mot svenska värderingar och mot demokratin. Ibn Rushd påstås vara styrt av Muslimska brödraskapet, utan att några som helst bevis för detta läggs fram. Det är inte första gången vi hör dessa ogrundade påståenden, men det gör inte saken mindre allvarlig. (Ibn Rushd har inga kopplingar till Muslimska Brödraskapet, vilket vi tydligt talat om upprepade gånger. Bland annat i en artikel på SVD:s Brännpunkt.)

Rapporten är skriven av forskare men saknar all vetenskaplig trovärdighet. De få källor som anges är i många fall långt ifrån opartiska, utan har uttryckt starka islamofoba värderingar bl.a anges de islamofoba tankesmedjorna Gatestone Institute och Quilliam Foundation som källor. Ingen källkritik kring detta förekommer i rapporten.

Det är oerhört oroväckande att en svensk myndighet sätter sitt namn på en rapport av det här slaget, och därigenom legitimerar de grova osanningar och lösryckta påståenden som rapporten innehåller. Är det ok att påstå vad som helst om muslimska organisationer och hävda att det är sant, helt utan bevisföring? I så fall är det en farlig tid vi lever i.

Vi har frågat myndigheten och ansvarigt departement om hur de ställer sig till denna rapport, dess innehåll och dess slutsatser och inväntar svar.

 

Andra artiklar

Dockteater inspirerar till kreativitet

Dockteaterartisten Nariman Mukdad vill inspirera både barn och föräldrar till ökad kreativitet. Lördagen den 17 mars uppträder hon och hennes dockor på Gamlegården i Kristianstad som en del av Ibn

Ibn Rushd får pengar för att jobba med förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Ibn Rushd har fått 400 000 kr av Folkbildningsrådet för matchningsinsatser inom folkbildningen. Med start i februari i år kommer förbundet tillsammans med ett antal samarbetsaktörer starta upp en mottagning i

Representanter från Ibn Rushds förbundskansli besökte Örebro Moské

Den 27:e september åkte representanter från Ibn Rushds förbundskansli till Örebro för att visa stöd och solidaritet med Örebro Moské som utsattes för mordbrand den 26:e september. Örebro Moské är