Ledare: Folkbildning mot extrema idéer – civilsamhället kan göra skillnad

Ledare: Folkbildning mot extrema idéer – civilsamhället kan göra skillnad

De extrema idéerna är på frammarsch. Idéer som upphöjer den egna gruppen över allt annat och projicerar alla negativa föreställningar man har mot ”den andre”. Idéer som alltid varit grunder för allt krig, allt systematiskt förtryck och all hatisk politik. Dessa idéer är i dag dessvärre givna val-vinnare i den ena demokratin efter den andra.

I Storbritannien vann Brexit-sidan genom sådana hatfyllda argument om de andra. I Frankrike blev Front National störst i EU-valet 2014 och är på väg mot förväntade framgångar i nästa presidentval. USA kommer ledas av en president som vann valet genom att framför allt tala hatiskt om andra. Även i stora länder som Indien, Ryssland och Kina ser man hur beslutsfattandet fixerat sig vid föreställningar om olika minoriteter.

Här i Sverige är det känt att våra högerextremister ständigt går mot nya framgångar trots (eller på grund av) den ena rasistiska skandalen efter den andra.

De extrema idéerna har också hittat åhörare i ett flertal länder med muslimsk majoritetsbefolkning och bland muslimer även här i Sverige. Ungdomar som tappat hoppet om progressiva lösningar, samlevnad och demokrati. Ungdomar som söker något snabbare, enklare och oftast våldsammare.

Hur möter vi som folkbildare och civilsamhällesaktörer denna enorma utmaning? Jag tror att lösningen ligger i att göra det vi alltid har gjort – fast mer, intensivare, nå fler och jobba medvetet. Lösningen ligger i det förebyggande arbetet, i att få människor som känner sig utsatta att känna en stolthet över sin egen identitet. Att få människor som är rädda för andra att upptäcka kraften och lärdomen i mötet med andra. Att få alla grupper av människor att känna sig värdiga, jämställda och sedda. Att få olika grupper att mötas, diskutera, debattera, påverka varandra, påverkas av varandra. Det är det som civilsamhället i stort och folkbildningen i synnerhet är bäst på.

Förbundsrektorn: Omar Mustafa

 

 

Previous Basket och hijab – en omöjlig kombination?
Next Vilka kvinnors liv räknas?

Andra artiklar