Ibn Rushd Studieförbund granskas igen och blir av med medel på felaktiga grunder
De senaste veckorna har Ibn Rushd Studieförbund återigen förekommit i media. Denna gång handlar det om flera granskningar på olika ställen i landet. Granskningarna kommer efter det demokratiärende som var aktuellt hos Folkbildningsrådet under vintern och som avslutades i februari i och med att Ibn Rushd skickade in en åtgärdsplan. Åtgärdsplanen rör frågor gällande källkritik, administrativa arbetssätt och uppföljning.
De granskningar som genomförts under våren har gjorts på uppdrag av regionala och lokala politiker. Politiskt motiverade granskningar genomförs, och felaktiga beslut fattas, just nu på flera ställen i landet. Exempelvis så har Region Skåne, Region Gävleborg och Region Stockholm fattat beslut att inte betala ut medel till Ibn Rushd under 2024. Flera kommuner och regioner har beslut som väntar eller har satt utbetalningar på paus. Detta drabbar Ibn Rushd studieförbund hårt. Den administrativa bördan och den likviditetsutmaning som detta innebär riskerar att kväva Ibn Rushd Studieförbund. De resurser som skulle kunna läggas på föreningsstärkande och demokratiutvecklade arbete läggs nu istället på att ta fram statistik, materiallistor och värdegrundsöversikter. Det är resursslöseri och ett bevis på att Ibn Rushd som studieförbund får utstå negativ särbehandling i jämförelse med andra studieförbund.
Ibn Rushd studieförbund är kritiskt till hur granskningarna hanterats och anser slutsatserna felaktiga i flera fall. Upplägget för granskningarna har varierat och i vissa fall, som i Region Gävleborg, har Ibn Rushd studieförbund inte fått möjligheten att själva delta i granskningen eller kommentera på den innan beslut fattats. I Skåne finns inga slutsatser finns i rapporten som gör gällande att Ibn Rushd bör förlora finansiering eller som antyder att det förekommit odemokratiskt innehåll eller innehåll som strider mot diskrimineringsgrunderna i Ibn Rushd granskade verksamhet. I region Stockholm så ifrågasätter granskarna användningen av religiöst och historiskt material och använder en snäv och subjektiv tolkning av demokrativillkor. Det är ett problem att granskare får mandatet att agera teologer och dra slutsatser om religiöst material. När granskare felaktigt pekar ut delar av studiematerial som problematiskt och politiker fattar beslut på dessa lösa grunder nedmonteras ytterligare den svenskmuslimska bildningen och religionsfriheten inskränks i takt med att misstänkliggörandet ökar.
Det fria och frivilliga som länge varit folkbildningens grund villkoras om religiösa texter definieras som problematiska och studerandet av dem de facto inte längre tillåts. Det är en fråga inte bara för oss i den svenskmuslimska delen av civilsamhället utan för alla som värnar folkbildningen. Avfinansieras Ibn Rushd Studieförbund så avfinansieras demokratin. Ibn Rushd studieförbund har upplevt det svårt att få genomslag bland annat i media och i kommunikation med lokala/regionala politiker. För att förenkla kommunikationen och underlätta förståelsen av vad som händer har vi tagit fram en ny sida där vi löpande publicerar underlag, perspektiv och kommentarer på den senaste tidens granskningar. Läs mer här: Ibn Rushd studieförbund granskas – Ibn Rushd Studieförbund