
”Ingen ska behöva kliva ur sin identitet”
Folkbildning gör skillnad för unga romer i Linköping. Romsk förening gjuter liv i ungas självkänsla genom studiecirklar och nationaldagsfiranden.
I snart två år har Junuz Ramadani drivit verksamheten i Romsk aktiv förening i Linköping. Tre timmar i veckan träffas ungdomarna i lokalen på Snickaregatan i stan. De är romer och muslimer med kulturella rötter i Kosovo. De som kommer är nyfikna, men också frågande. Speciellt unga lyssnar på medierapporteringen om extremistiska grupper och känner sig förvirrade.
– Det blir en inre konflikt i ungdomarna när islam svartmålas i medierna. Många frågar hur de ska kunna vara muslimer när de inte vill kriga och döda som Isis. Att de vill fortsätta umgås med sina vänner som inte är muslimer och så vidare, säger Junuz Ramadani.
Han beskriver också hur ungdomarnas spända axlar åker ned och att de åter börjar le när de fått känna gemenskapen och när de förstår att islam är en fredlig religion där det är de goda gärningarna som räknas.
– De går här ifrån och pustar ut! En kille berättade hur han stod upp för sig själv på sin arbetsplats när någon påstod att alla muslimer dödar. Han hade kunskapen och därför möjligheten att förklara att det inte var så, att han är muslim och inte vill döda. Han upplevde också att hans arbetskamrater faktiskt stannade upp och lyssnade på honom.
Den dubbla utsattheten gör att kunskap om den kulturella bakgrunden är viktig. Det blir en pusselbit för att unga romer ska känna framtidstro och delaktighet i samhället. Det är först när man förstår sin bakgrund och känner sig säker i sin identitet som det går att bilda sig egna uppfattningar om vad som är viktigt i den egna framtiden.
Föreningsliv och folkbildning är kraftfulla verktyg för att lyckas med detta, tycker Junuz Ramadani, som också är vice ordförande för Ibn Rushds distrikt Östra. Det är framför allt ungas självkänsla han vill stärka genom gemenskapen i föreningen.
– Jag vill ge ungdomarna självförtroende att våga stå upp för sig själva. Det finns inget bättre än att höra ungdomarnas berättelser om hur de i skolan vågat utmana fördomarna efter ha gått vår studiecirkelverksamhet, säger han.
Syftet med föreningen är alltså att ge ungdomarna kunskap så att de kan känna sig stärkta och stolta över sin kulturella identitet.
– Ingen ska behöva kliva ur sin identitet. Det trasar sönder en människa att hålla tyst eller hålla med och tillslut blir man tvingad att tro på fördomarna om sig själv!
Junuz Ramadani kallar romer från Kosovo för nyanlända romer. De har en egen historia och bakgrund, även om de ofta buntas ihop med andra romska grupper.
Sverige har genom folkbildningen gett muslimska romer från Kosovo större möjligheter att lära känna sina traditioner och känna gemenskap på ett annat sätt, menar Junuz Ramadani.
Men situationen för romska muslimer i Sverige är allt annat än enkel, berättar han.
– Det handlar om fördomar mot romer, att vi är smutsiga och inte kan bo på ett ställe, fast vi bott i tio års tid här i Linköping, att vi inte låter våra barn gå i skolan och är ojämställda är andra fördomar. Sedan misstänkliggörs vi som muslimer, vilket medierna också förstärker dagligen. Till sist handlar det också om fördomar mot ”invandrare” överlag, vi talar med brytning och har konstiga namn som gör att arbetsgivare oftare väljer bort oss, säger Junuz Ramadani.
Men folkbildning gör skillnad. Linköpings romer har redan skrivit historia. På romernas nationaldag den 8 april vajade den romska flaggan på stadshusets flaggstänger för första gången. Borgmästaren deltog i firandet som
föreningen anordnade i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd för tredje året i rad. Nationaldagen firas till minne av den fösta romska kongressen i London 1971.
– Det var jättelyckat arrangemang med över 200 deltagare! Det bästa är att vi har lyckats involvera fler ungdomar i år. Tänk dig stoltheten när vi såg flaggan som vajade över stadshuset!
Text: Hanna Stefansson