Srebrenicas offer hedras i Sundsvall

Ibn Rushd Studieförbund, distrikt Norra kommer att hedra de som föll offer för folkmordet i Srebrenica, det största massmordet i Europas historia efter andra världskriget. Detta genom att sälja Srebrenicas blomma i Stora Torget i Sundsvall den 27 juni klockan 12:00 – 16:00.

Efter ett folkmord är det många som ställer sig frågan; hur kunde det hända? Men det hände, och därför måste vi minnas, både för offrens skull, men också för den kunskap som utgör grunden för att det inte ska kunna hända igen.

Den 11 juli hedrar vi de som föll offer för folkmordet i Srebrenica, det största massmordet i Europas historia efter andra världskriget. Under Ramadan gör vi just detta på Ibn Rushd Studieförbund samtidigt som vi hjälper den bosniska kvinnoföreningen Gračaničke Kere att sälja Srebrenicas blomma. Denna blomma designas och produceras av kvinnoföreningen i Bosnien Hercegovina sedan 2011, med syftet att hedra de oskyldiga offren.

  • De 11 kronbladen symboliserar den 11 juli 1995 och det folkmord som begicks mot muslimer i Bosnien.
  • Den vita färgen är en symbol för offrens oskuld. – Den gröna färgen är en symbol för hopp om ett bättre liv.
  • Varje blomma är gjord för hand! I varje blomma finns en historia, en sorg, ett minne. När du bär den hedrar du deras minne. Du hjälper till att göra deras berättelse hörd och sedd. Du vårdar minnen av folkmordet i Bosnien, och du hjälper de kvinnorna som har överlevt att försörja familjer.

Blomman är handgjord och görs endast av kvinnorna i föreningen. Den tillverkas inte för ett kommersiellt syfte. Vi säljer därför blomman endast för produktionskostnaden, 20 kronor, och varenda krona går oavkortat till kvinnoföreningen, för att finansiera produktionen inför nästa års uppmärksammande av den 11 juli. Blomman går att köpa hos oss på Ibn Rushd Studieförbund under Ramadan.

Tillsammans glömmer vi aldrig Srebrenica och låt oss aldrig tillåta att det händer igen!

 

Previous Få dina frågor besvarade om fastan och ramadan
Next En hälsosam ramadan!

Andra artiklar

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!