Särbehandling i arbetslivet kan inte lösas på individnivå
Det är arbetsgivarens ansvar att arbetsplatsen är fri från rasism säger Alve Högman, förbundschef på Ibn Rushd studieförbund.
Enligt en ny avhandling reduceras ofta särbehandling och social utfrysning i arbetslivet till något som sker på individnivå. Problemet kan dock ha sitt ursprung från själva organisationens övergripande politik. Avhandlingen Handslaget: att organisera tystnad skriver om en form av särbehandling som kallas för ostracism. Denna typ av särbehandling inkluderar: social utfrysning, avvisning, utmanövrering eller att bli ignorerad.
Ofredande, fördomar och kränkningar på arbetsplatsen har hänt flera muslimer säger, Brå i rapporten Islamofobiska hatbrott. Rapporten uppmärksammar också om att “hänvisa till islamofobiska uppfattningar hos andra för att motivera kränkande särbehandling på arbetsplatsen.”
Ibn Rushd gav stöd till flera busschaufförer i vårt Södra distrikt när dem utsattes för rasism på sin arbetsplats. Ibn Rushd delade ut blommor, kaffe och kärlek och samarbetade med Kodex Malmö.
Vill du eller din organisation att Ibn Rushd ska hålla i en utbildnings för företag inom att förebygga rasism på arbetsplatsen? Skriv gärna till kommunikation@ibnrushd.se.
5 tips till arbetsgivare som vill bidra till en arbetsplats fri från rasism
• Undanröj risker och tjäna pengar på det. Det förebyggande arbetet kostar mindre och sliter mindre på personalen. Riskbedömningar av hot och våld ska göras på hela arbetsplatsen, för all personal.
• Bli en arbetsgivare som skapar mer värde än bara vinst. Skriv under på en värdegrund och stå upp för den!
• Strunta i snabba lösningar
• Var nyfiken och försök att förstå hela arbetsstyrkan. När allas behov i arbetsmiljön tillfredsställs då får man ut de mesta av sin arbetsstyrka
• Underlätta för personalen att göra sitt bästa. Skapa förutsättningar för dem att vara trygga på jobbet.