• Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
  • Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka

Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka

I början av juni inföll Eid al-Fitr, högtiden som avslutar fastemånaden ramadan. Ibn Rushd ordnade som vanligt festivaler och andra firanden över hela landet. Följ med till en dag i Hågelbyparken i södra Stockholm.

Hoppborgar, ansiktsmålning och diverse scenframträdanden var ett axplock av det som lockade i Hågelbyparken i Tumba den 9 juni. Det gamla herrgårdsområdet som numera ägs av Botkyrka kommun stod för dagen värd för Ibn Rushds och Islamic Reliefs gemensamma Eidfestival.

Bredängsborna Rahi och Nabil var två av tusentals besökare. Tillsammans med barnen Aisha, Aziz och Akeem hade de dukat upp kanelbullar, glass och annat fika under ett av parkens många träd.

– Vi har kommit hit för att fira Eid, låta barnen ta del av roliga aktiviteter, ha skoj tillsammans och känna samhörighet, sa mamma Rahi.

Liksom många andra lyfte hon vikten av offentliga Eidfiranden, framför allt för barnens skull.

– Det känns viktigt att visa dem det, att det är en del av deras kultur. I hemlandet är det en annan sak men i Sverige får man ta det som finns. Vi är jätteglada att det går att komma hit i dag, sa hon.

För kusinerna Mohammed och Mazen Jondi var folkfesten och de olika aktiviteterna det viktigaste.

– Man träffar folk, barnen får leka och titta på djur här i parken och det finns olika goda maträtter man kan äta, konstaterade Mohammed.

För dagen fanns ett späckat scenprogram med allt från rap till en uppvisning av kampsporten taido. Dabkedans och clownshow blev det förstås också. I Ibn Rushds tält kunde de som ville pröva på arabisk kalligrafi.

– Många i olika åldrar vill testa, så det känns jätteroligt. De som vill kan skriva upp sig på en intresselista för en studiecirkel som vi ska starta, sa Samira Daouidi, studiekonsulent på Ibn Rushds distrikt Gotland, Stockholm, Uppsala.

Festivalen i Hågelbyparken var ett många Eidfiranden i Ibn Rushds regi. Eidfestivalen i Malmö lockade också den tusentals besökare till en soldränkt Folkets park. Mindre firanden hölls över hela landet, det nordligaste
i Lycksele i Lappland.

Text & foto: Hanna Svensson

Texten går även att läsa i Kupolen nummer 2/2019. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!

Andra artiklar