Folkbildning i fokus för ny förbundschef

Folkbildning i fokus för ny förbundschef

Efter sommaren får Ibn Rushd en ny förbundschef. Han heter Alve Högman, kommer närmast från en rektorsroll på Stadsmissionens skolstiftelse och ser fram emot uppdraget att föra Ibn Rushd in i framtiden. – Ibn Rushd befinner sig verkligen i frontlinjen av folkbildningen. Det ska bli riktigt kul att få vara med där, säger han.

Egentligen skulle Alve Högman bli civilingenjör, berättar han. Men under utbildningen i Uppsala var det en termin som var fri. Han valde att läsa statskunskap, hoppade på ett utbyte i engelska Sheffield och på den vägen var det.

– När jag kom hem tänkte jag att det här var ju mycket roligare än att vara civilingenjör, så då bytte jag spår.

Sedan dess har Alve Högman hunnit skaffa sig en gedigen civilsamhällesbakgrund. Under studenttiden drev han, med stöd av Olof Palmes internationella center, ett projekt för att öka kvinnors delaktighet i det politiska beslutsfattandet i Moçambique. Efter sin examen erbjöds han en projektledartjänst på Centrum mot rasism och därifrån var klivet till Kista folkhögskola inte långt.

– Jag kom dit som projektledare för en medborgarmässa, och då fick jag blodad tand på folkbildning. Så där stannade jag i sju år.

När Alve Högman kom till Kista folkhögskola hade skolan bara funnits i några få år. Verksamheten växte fram organiskt, beskriver han det som – i takt med det omgivande samhället och med målgruppens önskemål, förutsättningar och behov.

– Sloganen var ”en renässans i folkbildningen” och det var verkligen så. Det var att skapa folkbildning från grunden och det var fantastiskt att vara med om. Man mötte målgruppen på ett väldigt häftigt sätt.

Efter en avstickare i det vanliga skolväsendet – då han längtade tillbaka till folkbildningen – blev Alve Högman rektor för Stadsmissionens skolstiftelse, ett jobb han nu har haft i ungefär två år. Han har trivts jättebra, säger han. Ändå var det något som fick honom att söka den lediga chefstjänsten på Ibn Rushd.

– För mig är det väldigt viktigt att det finns en stor frihet och en demokratisk grund för mitt uppdrag, och därför var det avgörande för mig att få träffa styrelsen och känna att det var rätt. Jag fick berätta för dem om mina styrkor, att jag inte är någon debattör eller aktivist utan att jag är en folkbildare, organisatör, ledare. Då sa de att ”det är precis det vi vill ha”.

Den nya chefen tilltalades också av styrelsens inställning till det rådande samhällsklimatet och kritiken mot Ibn Rushd, berättar han. Att mediebilden delvis är mycket negativ är ingen hemlighet, och Alve Högman tillstår att även han inledningsvis var lite påverkad av den.

– Men när jag läser och hör om allt positivt som görs känner jag väldigt starkt att det är där man ska lägga fokus, på den otroliga kraft som finns inom förbundet och på de fina förutsättningarna som finns för att arbeta vidare. Styrelsen drivs inte av oro och rädsla och det vill heller aldrig jag göra.

Ibn Rushds avgående förbundschef Omar Mustafa har haft sitt jobb i sex års tid. Under juli och augusti sker överlämningen. Alve Högman tror att chefsbytet initialt inte kommer att märkas så mycket eftersom hans första fokus blir att lära känna organisationen på djupet.

– Just nu ser jag mest fram emot att få vara nyfiken och samtidigt ödmjuk inför allt bra som har gjorts. Det kommer att ta ett tag att lägga pusslet och rent konkret kommer det nog handla mycket om att resa runt, träffa distriktsstyrelser och personal och kanske vara med på lite studiecirklar.

Förutom att sätta sig in i verksamheten blir en av Alve Högmans första utmaningar som förbundschef efterspelet av den studie om Ibn Rushd som Folkbildningsrådet presenterar efter sommaren (se sidan 6). Han är inställd på att det kan bli tufft men också – som sagt – på att inte låta oro och rädsla styra.

– Självfallet är det en utmaning att komma in så tätt inpå en våg av kritik som spänt från det relevanta till det som definitivt inte varit det. Men jag tror på den positiva kraften i verksamheten och på att vara en proaktiv kraft snarare än en reaktiv i bakvattnet av kritiken.

Många av samtalen som Alve Högman har haft med sin företrädare Omar Mustafa har handlat om just det, och mer specifikt om det demokratistärkande arbetet bland målgrupper och medlemmar.

– Jag tycker att det är väldigt fint. Svårt och stort, men ändå tydligt. Det handlar verkligen om att vara en kraft för folkbildning och demokrati och att det också ska vara de verktygen man diskuterar. Vi finns till för våra målgrupper och medlemmar och det vi gör, och får bidrag för, är att bedriva folkbildning.

Under tiden på kista folkhögskola skaffade sig Alve Högman en stark tro på folkbildningens inneboende kraft. Det häftigaste, tycker han, är att den befinner sig mitt i samhällsförändringen.

– Allt folkbildningen gör är så aktuellt för var samhället står här och nu. Det är också så otroligt flexibelt. Man möter människor just där de står, mitt i vardagen. Att få jobba som ledare i en sådan kontext är superlyxigt.

Alve Högman pratar vidare om folkbildningen som en samhällsresurs, något som minskar klyftor och får människor att mötas. Liksom Kista folkhögskola innebar en renässans när den startade anser Alve Högman att Ibn Rushd bedriver en spjutspetsverksamhet nu.

– Ibn Rushd befinner sig verkligen i frontlinjen av folkbildningen. Det ska bli riktigt kul att få vara med där.

I sina samtal med styrelsen har Alve Högman även pratat om vilka målsättningar som finns när det gäller Ibn Rushds framtid. Siktet är inställt på en breddning vad gäller målgrupper och medlemsbas, och den nya chefen ser det som ett viktigt vägval.

– Det handlar om att växa, men också om delaktighet och öppenhet. Att nå ut till fler och tillsammans med dem stå för frågor om mänskliga rättigheter och mångfald.

Text & foto: Hanna Svensson

Texten går även att läsa i Kupolen nummer 2/2019. Vill du veta mer om tidskriften och kanske prenumerera? Klicka här!

Fakta: Alve Högman

Ålder: 35 år.
Bor: Med sin familj i Hässelby i västra Stockholm.
Brinner för: Musik i alla dess former och är en amatörutövare. Ledarskap som skapar förutsättningar för människor att växa. Resa, att se Sverige och världen.
Bästa folkbildningsupplevelsen: ”Att få se så många personer som tidigare inte hittat rätt lyckas på de folkhögskolor där jag arbetat tidigare. Inom denna fantastiska skolform upptäcker de här
personerna sin inneboende kraft.”

Previous Så firades Eid al-Fitr i Botkyrka
Next Nu väntar studier för Omar Mustafa

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ibnrush1/public_html/wp-content/themes/trendyblog-theme_new/includes/single/post-tags-categories.php on line 7

Andra artiklar