Intervju om studiematerialet “Lagar och föreskrifter för muslimska trossamfund” 

Intervju om studiematerialet “Lagar och föreskrifter för muslimska trossamfund” 

I början av februari deltog Maimouna i en cirkelledarutbildning hos Ibn Rushd. Utbildningen är baserad på Ibn Rushds nya studiematerial “Lagar och föreskrifter för muslimska trossamfund”. Materialet är skrivet av Dr. Mosa Sayed, juridikprofessor vid Uppsala Universitet. Utbildningens mål är att öka kunskapen om svensk lagstiftning bland muslimska föreningar och trossamfund. Maimouna, som har en juristexamen från Syrien, jobbar som lärarvikarie i Sverige. På sin fritid är hon cirkelledare och deltog med stort intresse i utbildningen. 

 Varför valde du att gå på utbildningen? 

 “Jag fann ämnet mycket intressant, speciellt med tanke på min bakgrund inom juridik och erfarenheter som cirkelledare. Jag såg utbildningen som en möjlighet att fördjupa mina kunskaper om svenska lagar specifikt anpassade för muslimska trossamfund. “ 
– Maimouna 

Maimouna beskrev utbildningen som “jättespännande” och uppskattade särskilt att hon fick delta i intressanta diskussionerna och bra samtal med kollegor. För Maimouna innehöll utbildningen värdefull information om hon kommer kunna använda framåt. 

Vad var hennes favoritkapitel i studiematerialet? 

Kapitlet om barn och familj rörde Maimouna djupt, särskilt eftersom hon har lång erfarenhet av arbete med barn.  

-Jag tycker det är viktigt att undvika kulturkrockar och för alla att förstå och respektera svensk lagstiftning för att skapa en bättre miljö för barn i Sverige. 

Vad var din favoritdel i utbildningen? 

  – Delen om LVU (Lagen om vård av unga) intresserade mig mest. Jag uppskattade hur utbildningen belyste de vanliga missförstånden som kan finnas hos familjer om lagen och LVU. Jag tycker även författarens hade en bra förmåga att förmedla ämnet på ett klargörande sätt. Maimouna tror att hon nu kommer kunna göra samma klargörande med deltaganden i sina egna cirklar vilket kommer vara en viktig in sats för de föräldrar som söker stöd och råd om mötet m socialtjänsten 

Maimouna önskade att utbildningen skulle vara längre, gärna två dagar. Hon ville ha mer tid för utbildning, djupare förklaringar, och flera diskussioner ansikte mot ansikte för att verkligen förankra kunskapen. Även när Ibn Rushd planerar en digital uppföljning av utbildningen, föredrar Maimouna  fysiska träffar och den mer direkta interaktionen. Därför att i möten med andra så får man så mycket mer. Folkbildningen är en mötesplats som möjliggör utbytte medmänniska till medmänniska över en kopp kaffe. 

Previous Pressmeddelande: Folkbildningsrådet avslutar demokratiärende hos Ibn Rushd
Next Nytt studiematerial "Lagar och föreskrifter för muslimska trossamfund"

Andra artiklar