Läsglädje under Arabiska bokmässan

”Man kan släppa sin oro för orden” – så säger skådespelarstudenten Othman Othman om hur det känns att läsa en bok på sitt modersmål. Läsglädjen var påtaglig när Arabiska bokmässan gick av stapeln i helgen.

Ett milt sorl ligger under taket i det gamla danspalatset Amiralen i Malmö. Ett 30-tal utställare, varav de flesta bokförlag, möter dem som botaniserar bland montrarna.

I den monter där Ruaa Bargouth jobbar är det främst böcker från Libanon och Saudiarabien som byter ägare. Några är läroböcker för den som vill vässa sin arabiska, andra handlar om bland annat psykologi och politik.

– Intresset är stort, tycker jag. För mig känns det bra att göra något för mitt modersmål, det är därför jag ställer upp som volontär, säger Ruaa.

Othman Othman är en av dem som nyfiket plockar bland travarna med böcker. Han pluggar till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö och är på jakt efter en bok om just teater, berättar han.

– Det är en helt annan sak att läsa en bok på sitt modersmål. När man gör det behöver man inte stanna upp och fundera, ”menar de så här eller så här?”. Man kan släppa sin oro för orden och bara läsa och ha kul.

Också Mona Jaber, som rest ända från Jönköping för att besöka mässan, tycker att det är något visst med att läsa på det språk man är uppvuxen med. Hon har redan fyllt en tung tygkasse med böcker, däribland några övningsböcker i arabiska till sin lillasyster och några böcker om islam till sig själv.

– Jag hittade evenemanget på Facebook och kände genast att jag ville åka. Det är häftigt att se så mycket böcker på arabiska på samma ställe, det gör jag bara när jag hälsar på släkten i Libanon annars, säger hon.

Det är andra gången som Ibn Rushd arrangerar Arabiska bokmässan, och den här gången är Biblioteken i Malmö med på tåget som samarbetspart. Utöver själva mässdelen finns ett rikt föreläsnings- och seminarieprogram med många namnkunniga medverkande, däribland Jehad Al Turbani, Parween Habib och Samar Samir Mezghanni.

På agendan står ämnen som islamofobi, flyktingskap och fredsbegreppet i islam, men också den arabiska litteraturens ställning i Sverige och på de svenska biblioteken.

– Det sker så många intressanta möten här. Kultur och böcker är ett bra sätt att komma in i samhället, konstaterar Hazem Youness, projektledare för bokmässan på Ibn Rushd.

Text och foto: Hanna Svensson

Andra artiklar

Mänskliga Rättighetsdagarna 2016

Årets Mänskliga Rättighetsdagarna fokuserar på rättigheter i vardagen: Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Rätten att söka asyl. Mänskliga rättigheter i praktiken – från ord till handling. Ibn Rushd studieförbund är

Nytt demokratisamarbete med Rösta Mermänskligt

Den 2-3 februari anordnar kampanjen Rösta Mermänskligt och Ibn Rushd Studieförbund en konferens i Stockholm för att stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. Kampanjen #röstamermänskligt startade inför riksdagsvalet i

Bosnien – krigets etniska klyftor finns kvar

  Folkmord i Europa kan hända igen. Därför folkbildar Ibn Rushd om kriget i Bosnien som utlöstes av rasistiska hatkampanjer, och om folkmordet i Srebrenica där omkring 8000 muslimska bosniaker