Läsglädje under Arabiska bokmässan

”Man kan släppa sin oro för orden” – så säger skådespelarstudenten Othman Othman om hur det känns att läsa en bok på sitt modersmål. Läsglädjen var påtaglig när Arabiska bokmässan gick av stapeln i helgen.

Ett milt sorl ligger under taket i det gamla danspalatset Amiralen i Malmö. Ett 30-tal utställare, varav de flesta bokförlag, möter dem som botaniserar bland montrarna.

I den monter där Ruaa Bargouth jobbar är det främst böcker från Libanon och Saudiarabien som byter ägare. Några är läroböcker för den som vill vässa sin arabiska, andra handlar om bland annat psykologi och politik.

– Intresset är stort, tycker jag. För mig känns det bra att göra något för mitt modersmål, det är därför jag ställer upp som volontär, säger Ruaa.

Othman Othman är en av dem som nyfiket plockar bland travarna med böcker. Han pluggar till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö och är på jakt efter en bok om just teater, berättar han.

– Det är en helt annan sak att läsa en bok på sitt modersmål. När man gör det behöver man inte stanna upp och fundera, ”menar de så här eller så här?”. Man kan släppa sin oro för orden och bara läsa och ha kul.

Också Mona Jaber, som rest ända från Jönköping för att besöka mässan, tycker att det är något visst med att läsa på det språk man är uppvuxen med. Hon har redan fyllt en tung tygkasse med böcker, däribland några övningsböcker i arabiska till sin lillasyster och några böcker om islam till sig själv.

– Jag hittade evenemanget på Facebook och kände genast att jag ville åka. Det är häftigt att se så mycket böcker på arabiska på samma ställe, det gör jag bara när jag hälsar på släkten i Libanon annars, säger hon.

Det är andra gången som Ibn Rushd arrangerar Arabiska bokmässan, och den här gången är Biblioteken i Malmö med på tåget som samarbetspart. Utöver själva mässdelen finns ett rikt föreläsnings- och seminarieprogram med många namnkunniga medverkande, däribland Jehad Al Turbani, Parween Habib och Samar Samir Mezghanni.

På agendan står ämnen som islamofobi, flyktingskap och fredsbegreppet i islam, men också den arabiska litteraturens ställning i Sverige och på de svenska biblioteken.

– Det sker så många intressanta möten här. Kultur och böcker är ett bra sätt att komma in i samhället, konstaterar Hazem Youness, projektledare för bokmässan på Ibn Rushd.

Text och foto: Hanna Svensson

Andra artiklar

En unik åtgärd i en orimlig situation

I dag, onsdag, begär Ibn Rushd Studieförbund att Folkbildningsrådet ska granska oss. Det vi vill att de ska titta på är hur vi uppfyller statens syften med stödet till folkbildningen,

Tro som drivkraft för engagemang är bra!

I tidskriften NOD senaste nummer med temat “fanatism” svarar en rad namnkunniga personer på frågor om engagemang. Ibn Rushds förbundsrektor Omar Mustafa är en av rösterna.

Studieförbunden får nya uppdrag av regeringen

Nästa år får studieförbunden två nya uppdrag, vid sidan av det arbete som redan görs inom den fria folkbildningen. Regeringen ger studieförbunden 30 miljoner kronor för att bedriva studiemotiverande och